Vindkraft. Ökar, men inte så snabbt som tänkt. foto:tuuliwatti

Nu börjar vindkraftsbyggen snurra

Vindkraftsbolagen har stött på oväntade hinder hos olika myndigheter. Nästa stora fråga är vem som får superstödet för den marina vindkraften.

Tuuliwattis kraftverk på 3 megawatt i Tahkoluoto i Björneborg blir det första som får ersättning enligt systemet med inmatningstariffer, det vill säga ett garanterat pris per producerad megawattimme el.

Kraftverket blev färdigt för två år sedan men bolaget utnyttjade möjligheten att betala tillbaka investeringsstödet till förmån för inmatningstariffen.
– Vi tycker att inmatningstarifferna är vettigare. De ger ett tryggat elpris tolv år framåt, säger vd Jari Suo­minen om investeringen på 4,5 miljoner euro.

Från oktober kommer Haminan energias fyra kraftverk i Summa med i systemet.
Men efter dem finns det inga ansökningar som väntar på att behandlas av Energimarknadsverket, enligt Maiju Seppälä som är sakkunnig i teknik på myndigheten.

Bolagen måste lämna in en ansökan om att bli upptagna i systemet inom en månad från byggbeslutet. Först i det här skedet får Arbets- och näringsministeriet, som ansvarar för energifrågor, veta hur bra vindkraftspolitiken fungerar.
Petteri Kuuva som är industriråd på avdelningen för förnybar energi på ministeriet litar på att stödnivåerna är tillräckliga för att Finland ska nå målet på minst 6 terawattimmar vindkraftsenergi senast 2020. Hur de konkreta projekten framskrider vet han inte.
– Vi springer inte runt och frågar vad som är på gång. Företagen sköter investeringarna, vi sköter stödformerna.
Finska Vindkraftföreningen försöker däremot hänga med i vad som händer på fältet.
– I fjol trodde vi att det byggs hundratals megawatt i år. Men bolagen har fått skjuta upp planerna, säger föreningens verksamhetsledare Anni Mikkonen.

 Läs mera i söndagens hbl.