BILD: Flugarten Villa cingulata är extremt utrotningshotad eftersom dess naturliga habitat försvinner. Foto: Antti Haarto

Flugorna dör ut när ängarna växer igen

Sju procent av våra flugarter är utrotningshotade, och ytterligare åtta procent ligger i farozonen.

De surrar och är irriterande. Många gläds kanske därför över siffrorna från en färsk undersökning: att 6,5 procent av Finlands flugarter är utrotningshotade.
Men tvärtemot vad många tror, är flugorna åtminstone inte smutsiga. Och de kan till och med vara nyttiga. Antti Haarto, ordförande för arbetsgruppen Diptera, som forskar i Finlands flugor, berättar varför.

– Blomflugorna till exempel livnär sig på löss när de är i larvstadiet. Därför behövs inte bekämpningsmedel. Och så vitt jag vet är flugor inte smutsiga. Tittar man noga på dem kan man se att de hela tiden putsar ben och ögon. Inte heller har jag sett någon smuts via mikroskop, säger Haarto.

Han är en av tio eldsjälar som på mestadels frivillig basis forskar om flugor i Finland.

Under de senaste tio åren har antalet frivilliga ökat, det vill säga personer som i grupp beger sig ut för att observera flugarter och hur deras habitat förändras. Dipteras forskning visar nu att 23 flugarter dött ut sedan senaste jämförelsen år 2000.

Flera som undersöker

FAKTA
Hotade flygfän
  • I Finland finns 3 845 flugarter och i hela världen hela 120 000 arter. De flugor som människan kommer i kontakt med nära bostadshus kan höra till väldigt många olika arter, och ibland kan inte ens experterna skilja dem från varandra.
  • Vindsflugan är en art som människan ofta kommer i kontakt med, den dyker ofta upp mellan två fönster om höstarna, men trivs också i vindsutrymmen.
  • Majoriteten av arterna i Finland är små, och flugorna orkar flyga högst några hundra meter. Men till exempel blomflugan kan flyga tusen kilometer.

Jämförelsen visar också att 79 arter kan försvinna och 67 arter hotar att helt dö ut i Finland. Det är en ökning sedan den senaste jämförelsen.

– Jag uppskattar att siffrorna är rätt normala. En av de bakomliggande faktorerna bakom ökningen kan vara att Diptera fått fler medlemmar de senaste tio åren, vi har alltså haft mera resurser att undersöka outforskade arter.

Majoriteten av de utrotningshotade flugarterna lever vid torra ängsmarker, som i dag hotar att växa igen. Och den extremt utrotningshotade arten Villa cingulata lever på betesängar. Också den här arten hotas eftersom dess habitat håller på att försvinna helt. Många arter lever även vid Östersjöns stränder, där vresrosen tränger ut flugorna.

– Det finns fortfarande ingen heltäckande forskning om flugarterna, vilket försvårar skyddandet av dem. Och ofta klarar myndigheterna inte ens av att känna igen flugarterna.