Läkaren Conrad Murray anklagas för att ha dödat Michael Jackson. EPA/IRFAN KHAN

Popkungens fans vill få upprättelse

Michael Jacksons läkare ställs i dag inför rätta för sin roll i samband med popstjärnans död. Det blir tufft att bli rentvådd.

Läkaren Conrad Murray anklagas för att ouppsåtligt ha dödat Michael Jackson i popikonens hem den 25 juni 2009. Han riskerar fyra års fängelse.

Jackson slutade andas efter en överdos av det starka narkosmedlet propofol. Murray säger sig vara oskyldig men har erkänt att han gett Jackson propofol så att han skulle kunna sova. Medlet används vanligtvis vid nedsövning av operationspatienter.

När rättegången börjar i dag har läkaren mycket emot sig. Murray, som bara hann vara Jacksons läkare i sex veckor, hade hoppats på att lägga fram bevis om popstjärnans långa drogberoende. Murray ville att en detektiv skulle vittna om Jacksons innehav av bland annat propofol som avslöjades i samband med anklagelserna om sexuellt ofredande 2003. Åklagarmyndigheten i Los Angeles har satt stopp för vittnesmålet med motiveringen att det inte har något att göra med kvaliteten på vården på Jacksons dödsdag.

Domaren Michael Pastor har däremot lovat att två läkare får vittna om att Jackson, enligt försvaret, krävde att få propofol.

Under tidigare förhör har försvaret lagt fram en teori om att Jackson själv kan ha försett sig med den dödliga narkosdosen efter att Murray hade lämnat hans rum. Läkaren har sagt att han var ute ur rummet "max två minuter" och när han återvände hade Jackson slutat andas. Alla återupplivningsförsök var förgäves.

Svårt att välja jury

Rätteprocessen börjar med urval av juryn. Det finns flera hundra potentiella jurymedlemmar och i dag börjar man granska vilka av dem som är lämpliga för den fem veckor långa rättegången.

Juridiska experter säger att det blir svårt att hitta en objektiv jury och garanterat omöjligt att hitta någon som inte vet någonting om Michael Jackson. En del beundrar honom och en del avskyr honom, så åklagarnas uppgift blir att hitta den minst partiska juryn.

– Det blir en gissningslek, säger Stan Goldman, juridikprofessor vid Loyola Law School i Los Angeles, till nyhetsbyrån Reuters.

Familjen och fansen

Försvaret har krävt att juryn hålls isolerad under rättegången för att undvika att bli påverkad av den massiva rapportering som väntas i medierna. Domare Pastor har förkastat kravet med motiveringen att han tror att juryn klarar av att ignorera publiciteten. En utomstående domstol får sista ordet i den frågan. De inledande rättegångsförhandlingarna är planerade först till den 27 september.

Rättegången kommer att visas på tv. Hela klanen Jackson väntas vara där. Under förhandlingarna inför själva rättegången har Michael Jacksons mor Katherine, 81, och far Joseph, 83, varit på plats i rättssalen.

Många av popkungens fans väntas också dyka upp. I samband med förhandlingarna har de stått utanför domstolen klädda i svart. En del fans hyrde till och med ett flygplan som flög över domstolsbyggnaden med en banderoll med texten "Ändra åtalet till mord".

Källor: AP, CNN, Reuters