Sliten statsminisiter. Jyrki Katainen- Lehtikuva

Katainen: Svångremmen hålls spänd ännu länge

Finland kan se fram emot en period av betydligt långsammare tillväxt under de följande åren. Att den ekonomiska tillväxten avtagit syns i den finländska exporten redan i år. – Vi kan heller inte helt utesluta hotet om en ny recession, säger statsminister Jyrki Katainen.

 

Statsministern gav riksdagen sin upplysning om det ekonomiska läget på torsdag förmiddag. Det var en dyster bild han målade upp.
 
– I traditionella industriländer som Finland kommer tillväxten under de närmaste åren att vara högst ett par procent. Och det också är en optimistisk bedömning, som blir verklighet bara om man lyckas avvärja de allvarligaste hoten mot finansmarknaden, sade statsminister Jyrki Katainen (Saml) inför en riksdag som laddat upp för debatt.
 
Under de senaste månaderna har osäkerheten om ekonomins utveckling ökat betydligt. Världsekonomin är i ett ovanligt känsligt läge, då tilliten till ett antal länders förmåga att sköta sina förpliktelser sviktar. 
 
– Och osäkerheten berör särskilt euroområdet, eftersom marknaden är osäker också i andra länder än Grekland. Finlands linje i frågan om att lösa euroområdets problem är konsekvent. Varje land svarar självt för hållbarheten i sin offentliga ekonomi, försäkrade Katainen.
 
Inte heller i Finland går vi säkra, varnade Katainen. Ekonomiska utmaningar finns såväl på lång som på kort sikt. På kort sikt är det viktigaste att vända den växande skuldsättningen. 
 
–Får vi en ny recession har vi inte råd att satsa på stimulansåtgärder som senast, sade Katainen.
 
Och det är inte bara staten som får lov att dra åt svångremmen, utan också kommunerna. Genom regeringens kommunreform ska servicen tryggas i hela landet, sade statsministern med adress oppositionen.
 
Katainen påminde också om att regeringen enligt en skrivning i sitt program är beredd till ytterligare åtgärder – läs nedskärningar och skattehöjningar – om det behövs.
 
– Behovet för tilläggsåtgärder bedöms i vår i samband med att budgetramarna görs upp.
 
"Rätt analys, fel slutsatser"
 
I debatten som följde på statsministerns upplysning passade oppositionen på att gå till angrepp, var och en ur sin egen synvinkel. Medan Sannfinländarna siktade på EU och euroländernas krispaket sköt Centern ned den aviserade kommunreformen.
 
– Statsminister Katainen har rätt i att världsekonomins närmaste framtid inte ser rosig ut. Men hans slutsatser är felaktiga. Det är nu, då hotet om recession ökar och den europeiska skuldkrisen håller på att skena iväg, som Finland med händer och tänder bör hålla fast vid sin självbestämmanderätt. Att Finland deltar i stödpaket förhindrar inte krisen, men ökar kännbart de finländska skattebetalarnas förluster, sade Sannfinländarnas gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner.
 
– Regeringens centraliserande och ojämlika politik är det värsta giftet i den här situationen. I stället för att bygga upp trygghet och förtroende river regeringen ned dem. Det kommunsammanslagningsprogram som regeringen genomför med tvång och de kraftiga nedskärningarna försämrar närservicen. Särskilt ledsna är vi över nedskärningarna i utbildningen. Kunnande och utbildning har varit vår tillväxts stenfot. Nu sågar regeringen ned den också, sade Kimmo Tiilikainen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp.