Arkiv/Epa

Gaddafi i nytt märkligt utspel

Libyens störtade diktator Muammar Gaddafi vägrar ge upp. I ett nytt tv-sänt tal uppmanar han sina anhängare att "göra slut på inkräktarna".

- Det är häpnadsväckande, säger Libyenexperten Alexander Atarodi.
I stort sett hela Libyen kontrolleras av de forna rebellerna — numera regeringen. Bara några mindre motståndsfickor återstår, som Sirte och Bani Walid. Men Gaddafi tycks inte ha förstått att spelet är förlorat.
- Vi är beredda i Tripoli och överallt att intensifiera angreppen mot råttorna, legosoldaterna, som är en flock hundar, sade Gaddafi under natten mot onsdag.
Han påstod också att Nato var på väg att besegras.

Förstår inte

Det är samma ton som han använt under hela inbördeskriget, och som lät betydligt mer skräckinjagande när regimens styrkor hade övertaget.
- Jag får intrycket att han verkligen tror att han fortfarande har en chans. Han har ingen verklighetsförankring. Han har omgett sig med ja-sägare som inte berättat hur världen ser ut, säger Alexander Atarodi vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
I talet förnekade Gaddafi rykten att han flytt till grannlandet Niger. Det nya libyska styret har bett grannländerna att gripa Gaddafi om han visar sig, men på torsdagskvällen ville Niger inte utesluta att man skulle ge diktatorn asyl.
- När frågan uppstår kommer vi att ta ett beslut, sade premiärministern Brigi Rafini.

Kontroversiell kanal
Gaddafis tal sändes av den Syrienbaserade tv-kanalen Arrai. Kanalen drivs av irakiern Mishan al-Juburi, som är den ende som kunnat kontakta Gaddafi sedan han gick under jorden.
- När jag behöver tala med honom skickar jag ett meddelande, eller så kontaktar han mig när han vill få fram ett budskap, säger al-Juburi till AFP.
Själv har han ett minst sagt kontroversiellt förflutet. Under Saddam Husseins tid i Irak arbetade han på regimens dagstidning al-Thawra tillsammans med Tariq Aziz, som tillhörde diktatorns innersta krets. Han blev senare parlamentsledamot, men efter anklagelser om att ha stulit mångmiljonbelopp flydde han 2005 till Syrien där han startade en tv-kanal — sponsrad av Muammar Gaddafi.