Vitkindade gässen breder ut sig längs kustbandet

Höstbeståndet av vitkindad gås har fortsatt att växa. I huvudstadsregionen där gässen är flest har tillväxten ändå stannat av.

Totalt 17 800 vitkindade gäss observerades under den årliga höstinventeringen. Det är fler än någonsin och en ökning med 24 procent från hösten 2010, rapporterar Finlands miljöcentral, Helsingfors universitet och Birdlife Finland som organiserade inventeringen.

Gässen räknades i helgen, och precis som väntat fanns de största flockarna i huvudstadsregionen, totalt 8 700 gäss. Merparten höll till i Bredviken i Esbo men också i Sandkulla i Vanda och Nackböle i Helsingfors räknades inemot 2 000 fåglar. I huvudstadsregionen ökade beståndet med bara 4 procent från förra året.

För bara några år sedan var den vitkindade gåsen kraftigt koncentrerad till Helsingforstrakten men nu har den spridit sig längs stora delar av kustbandet. Åbo är en stor centralort med över 3 000 gäss. Nytt är att stammen har öäkat också längs västkusten. I Björneborg räknades 1 500 och i Närpes 900 gäss.

Jämfört med förra året växte höstbeståndet mest i östra Finska viken och på västkusten. Där finns fortfarande goda förutsättningar för att beståndet ska öka, uppger inventerarna. I huvudstadsregionen börjar den häckande stammen ha nått sitt maximum. Ökar den ytterligare börjar den lida brist på lämplig föda.

I somras häckades 1 230 par i Helsingfors, Esbo och Sibbo skärgård.