Tuff uppgift. Katja Kiuru ska lösa det som hennes föregångare Suvi Lindén misslyckades med – att finna en modell för finansieringen av Yle. Foto: Lehtikuva

Kiuru hoppas på Yle-paket till jul

Kommunikationsminister Krista Kiuru (SDP) vill ha ett snabbt beslut om en ny finansieringsmodell för Yle. Tidigare har hon hållit på budgetfinansiering.

Finansieringen av Yle är enligt Krista Kiuru den mest brådskande kommunikationspolitiska frågan i Finland. Hon vill att riksdagen och regeringen kommer fram med en lösning före årets slut.

Kiuru säger att hon inte har någon favorit bland finansieringsmodellerna, allt ligger i riksdagsgruppernas händer. Hon torpederar inte heller helt den föreslagna Yle-avgiften som Sdp stoppade i det förra försöket att genomföra en finansieringsreform.

– Jag har ingen personlig favorit, jag kan inte ha en sådan. Det handlar i stället om att hitta en lösning, säger Kiuru.
Kiuru räknar inte med någon lätt match eftersom reformen redan en gång tidigare har stupat på meningsskiljaktigheter mellan partierna.

– Vi står säkert inför en enormt stor politisk kompromiss. Men jag vilar inte förrän den här saken är avgjord, säger Kiuru.

Finansieringsmodellen blev en långkörare som inte ledde någonvart under förra mandatperioden. Kiurus företrädare Suvi Lindén beslöt att driva på en Yle-avgift i stället för den nuvarande tv-avgiften. Yle-avgiften skulle ha gällt alla hushåll, oavsett om man har en tv-apparat eller inte.

Endast de allra fattigaste planerades få befrielse från avgiften, men längre än så kom man inte.

I fjol våras konstaterade Lindén att det inte fanns tillräckligt med stöd bland riksdagsgrupperna för att driva igenom avgiften.

SDP stod för det största motståndet eftersom avgiften skulle ha varit lika hög för alla oavsett inkomst. Partiet föreslog i stället en modell med budgetfinansiering. Kiuru, då riksdagsledamot, hoppades på en kompromiss kring budgetfinansieringen, där storleken på anslagen ändå skulle slås fast med ett tillräckligt långt tidsspann, till exempel för sex år.

Problemet med modellen är oron för att Yles oberoende ställning hotas om politikerna sitter på pengarna.