Foto: Hbl-arkiv

Polisens gratisresor kan vara muta

Kollektivtrafikbolag och snabbmatställen ser gärna poliser som kunder eftersom lagens väktare håller bråkmakarna borta. Men det här kan vara brottsligt. "Poliserbjudanden är att jämföra med mutor" anser de rättslärda.

Polisöverdirektör Mikko Paatero grubblar som bäst över var gränsen för muta går. Får poliser köpa billigare hotdoggar och åka gratis buss utan att de blir mutade? Det måste Paatero ta ställning till.

Det var Iltalehti som på måndagen skrev om hur poliserna kan äta för halva priset på ABC-kedjans restauranger i Satakunta. Specialerbjudandet för poliser fördömdes av Pekka Viljanen, professor i straffrätt vid Åbo universitet, som slog fast att billigare måltider är mutor.

ABC-restaurangerna i Satakunta är inte ensamma om att locka poliser till sig. I alla tider har vissa bensinstationer och snabbmatställen haft specialerbjudanden för poliser.

En betydligt större förmån än hotdoggar och hamburgare till extrapris är möjligheten att åka gratis med de lokala kollektivtrafikbolagen. Huvudstadsregionens poliser slipper köpa biljett på bussar, spårvagnar och i metron då de visar upp sin tjänstebricka. Också VR låter poliser åka gratis på tågen förutsatt att de bär uniform. Avsikten är att poliserna med sin närvaro ska lugna ner eventuella bråkstakar och ingripa ifall det behövs. Polisstyrelsen är medveten om att gratisresorna kan vara juridiskt tvivelaktiga. Därför har polisstyrelsen bett Inrikesministeriet och justitiekanslern avgöra om gratisresorna kan fortsätta.

– Under hösten väntas polisöverdirektör Mikko Paatero ta ställning till förmånerna, säger utvecklingsdirektör Tomi Vuori på Polisstyrelsen.

Dan Frände, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet dömer ut alla slags polisrabatter.

– Så som lagen är skriven är det inte tillåtet med specialerbjuden för poliser. Poliser är tjänstemän och därför får det inte uppstå en misstanke om att någon gynnar dem. Samma regler gäller också för andra tjänstemän, låt säga kommunala tjänsteinnehavare, säger Frände.

Var går gränsen för vad som räknas som muta?

– Jag är skeptisk till gratisresande. En kopp kaffe är en så liten förmån att den saknar betydelse, men blir polisen också bjuden på gratis munk överskrids gränsen, säger Frände.

Polisen har tidigare motiverat gratisresorna i tåg och bussar med att poliserna ingriper om det uppstår oroligheter. Den argumentationen godkänner inte Dan Frände.

– Polislagen förutsätter att poliserna också utan fribiljetter rycker in om någon misshandlas på tåget, säger Frände.

För innehavare av offentliga tjänster är mutbestämmelserna stränga. Det räcker inte att den som gett eller tagit emot förmånen upplever att förmånen saknar betydelse.

– Det som är avgörande är hur förfarandet upplevs av utomstående, säger Frände.

"Ser illa ut"

Finlands Polisorganisationers Förbund har inte tagit ställning till fribiljetter och måltidsrabatter.

– Min personliga åsikt är att det inte borde finnas några specialförmåner. Polisen ska värna om sitt goda rykte och då ser det inte bra ut om man jagar specialerbjudanden, säger Yrjö Suhonen, ordförande för organisationen.

Suhonen skulle gärna se ett prejudikat om polisförmånerna för att få klart besked om förmånerna kan finnas kvar.