Arkivfoto: Kristoffer Åberg

HS: Tusentals dör årligen på grund av vårdfel

Årligen inträffar 700-1700 dödsfall orsakade av vårdfel, glömska eller misstag. - I stället för att smussla med felen och misstagen ska man diskutera och ta lärdom av dem, säger professor emeritius Amos Pasternak.

Det inträffar förmodligen mellan 700 och 1700 felbehandlingar med dödlig utgång i Finland per år, rapporterar Helsingin Sanomat. Det här betyder att en av tusen sjukhuspatienter dör på grund av att vårdpersonal begår fel eller misstag eller glömmer något viktigt.

Det finns ingen forskning i ämnet i Finland och den uppskattade siffran baserar sig på undersökningar i länder som liknar Finland. Det finns ingen statistik över dödsfall till följd av felbehandling.

Institutet för hälsa och välfärd ska nu inleda ett brett upplagt program med syftet att halvera antalet dödsfall och skador i vården. Det skulle spara minst en halv miljard euro per år. 

Öppenhet är det viktigaste för att komma åt felbehandlingarna, säger professor emeritius Amos Pasternak som suderat  ämnet.  I stället för att smussla med felen och misstagen ska man diskutera och ta lärdom av dem.