Färjtrafiken mellan Helsingfors och Tallinn fortsätter att öka

Tallink rapporterar en ökning på 90 000 passagerare jämfört med fjolårets sommarmånader. Också konkurrenterna Viking Line och Eckerö Line har lyckats locka fler resenärer på rutten.

Det är egentligen bara Estlandstrafiken som ökar. Tallink rapporterar om en klar minskning i trafiken mellan Sverige och Finland i augusti. Då sjönk passagerarmängden med drygt fem procent på rutterna Helsingfors-Stockholm och Åbo-Stockholm.

Viking Line rapporterar fler passagerare på långrutten Helsingfors-Mariehamn-Stockholm men i gengäld har man tappat i trafiken mellan Åbo och Stockholm. Totalt sett hade Viking Line färre passagerare i sommar på färjorna som går mellan Sverige och Finland.

I sommar lyckades Viking Line klämma in fler passagerare ombord på Viking XPRS. I juli hade färjan i snitt 1 800 passagerare per avgång. Totalt kan Viking XPRS ta 2 500 passagerare. Färjan är Viking Lines nyaste och den enda som rederiet har i trafik mellan Finland och Estland.

Åländska Eckerö Line har också lyckats bra i trafiken mellan Helsingfors och Tallinn. I juli satte rederiet nytt passagerarrekord genom att transportera 130 000 passagerare. Det var en ökning med 7 procent jämfört med juli i fjol.

Eckerö Line har också lyckats locka bilturister. Under sommaren transporterade rederiets 30 år gamla färja Nordlandia sammanlagt 40 000 personbilar. Det är 6 000 fler än i fjol.

Rederiet har ökat sin transportkapacitet genom att låta färjan Nordlandia också göra en nattur sex dagar i veckan.

På fraktsidan har Eckerö Line ökat rejält. I somras fraktade Nordlandia och Translandia 44 procent mera gods än under samma tid i fjol.