Foto: Leif Weckström

EU-presidenten skyndar på Katainen

Euroländerna måste hosta fram en politisk lösning som gör det möjligt att bevilja stödpaketet till Grekland. Och det börjar vara ont om tid, påpekar EU-presidenten Herman van Rompuy.

Europeiska rådets permanenta ordförande Herman van Rompuy uppmanar alla euroländerna att raska på för att öppna den politiska knut som står i vägen för stödpaketet till Grekland. Enligt van Rompuy, som också kallas för EU:s president, behövs det politiska vilja för att lösa tvisten om en säkerhet för lånegarantierna.

– Vi behöver en lösning som beaktar Finlands särintressen men som inte äventyrar det allmänna intresset, sade van Rompuy efter att han träffat statsminister Jyrki Katainen (Saml) i Villa Bjälbo på måndagen.

EU-presidenten sade också att förhandlingarna om en säkerhet för lånegarantierna till Grekland framskrider lovande. Han tillade att det ändå brådskar att hitta en lösning. Alla euroländer bör godkänna paketet så snart som möjligt.

– Helst under september månad men om det dröjer en vecka eller två in i oktober är det odramatiskt. Huvudsaken att vårt budskap är att det finns politisk vilja att stödja Grekland.

Jyrki Katainen sade att han delar van Rompuys uppfattning om vikten av ett stödpaket och en snar lösning som alla borgenärer kan omfatta.

Herman van Rompuy kritiserade inte Finland direkt men mellan raderna gick det att läsa en outtalad kritik mot EU:s nya bråkstake och dess soloåkning i fråga om kravet på en säkerhet.

– Finland har bidragit med mycket till EU och också vunnit mycket på medlemskapet. I en globaliserad värld kan inga små länder klara sig på egen hand.