Foto: Tor Wennström.

Över 2 000 cyklister trampade i väg

Cykelloppet Tour de Helsinki har blivit populärare år för år. Bland de över 2 000 cyklisterna som startade från Olympiavelodromen i dag klockan 11 finns allt från vanliga motionscyklare till proffsidrottare och politiker.

Rutten går från Olympiavelodromen via Träskända och Sibbo tillbaka till Helsingfors. De cyklister som har mest bråttom klarar den 140 kilometer långa sträckan på ungefär tre och en halv timme. Målområdet är öppet fram till klockan 18.

Bland de mer kända deltagarna i årets lopp är Europaminister Alexander Stubb, proffscyklisten Kjell Carlström från Borgå och skidlandslagets sprintåkare Niklas Colliander, Martti Jylhä och Matias Strandvall.

– Det är fint att det ordnas evenemang i huvudstadsregionen som får så här många människor att idrotta tillsammans. Själv brukar jag inte delta i gruppcykling så hoppas folk håller sig undan, skrattar Stubb.

En av dem som planerar att ta det lugnare är den 51 åriga Tapani Stenhammar med sin liggcykel.

– Det är fjärde gången jag deltar i Tour de Helsinki. Jag har alltid kört loppet med en liggcykel, den går bra på flack väg och i nedförsbackar. Men i uppförsbackarna blir det tungt.

Stenhammar planerar att klara loppet på fem timmar, alltså att vara tillbaka vid Olympiavelodromen vid 16-tiden.

Loppet väntas gröta till trafiken i Helsingfors och bussarna 52, 55, 55A, 65A och 69 kör undantagsrutter. Mer information på HRT:s webbplats.

Tävlingsresultaten kommer att publiceras här.