Brandmän evakuerade patienter ur sjukhuset i morse. Foto: Lehtikuva/Roni Lehti.

Jourmottagningen på ÅUCS repareras i veckor efter branden

Evakueringen vid sjukhusbranden i Åbo i morse var ovanligt omfattande. 168 personer evakuerades ur universitetssjukhusets A-byggnad.

Direktören Veli-Pekka Nurmi på Centralen för undersökning av olyckor säger att det är den största sjukhusbranden han kan erinra sig om.

Branden började antagligen i en elkabelkanal vid halvsextiden på morgonen och spred sig till olika våningar. A-sjukhuset har åtta våningar.

– När de första enheterna upptäckte hur omfattande brand det var frågan om skickade räddningsverket genast största möjliga insats, säger Juha Virto som ledde räddningsoperationen.

Den hotfulla situationen till trots blev personskadorna små. Tre sjukskötare fick extra syre efter ha andats in rök.


Färre icke brådskande undersökningar

Det dröjer minst några veckor innan avdelningarna i den eldhärjade A-byggnaden åter kan tas i användning. De svårast skadade avdelningarna kan vara ur spel i månader.

Apparaturen i jourpolikliniken skadades illa. Dessutom är så gott som hela den åtta våningar höga byggnaden rökskadad, säger ledande överläkaren Tuukka Tunturi.

Uppskattningarna av hur dyrt och tidsdrygt det blir att iståndsätta sjukhuset preciseras nästa vecka. Nu sprids funktionerna från A-byggnaden över till universitetssjukhusets övriga lokaler.

– Med tanke på särskilt brådskande fall har vi kontaktat sjukhusen i Helsingfors, Tammerfors och Björneborg.

Tunturi säger att betydande förändringar genomförs särskilt inom jourfunktionerna. De enklaste jourpatienterna tas emot i Åbo hälsocentrals lokaler på Tallbacken, där även personal från ÅUCS deltar i vården av patienterna.

Olycksfallspatienter förs till kirurgiska sjukhuset och till barnklinikens lokaler i U-sjukhuset.

I det eldhärjade A-sjukhuset finns merparten av de invärtesmedicinska och kirurgiska avdelningarna. De icke brådskande operationerna och undersökningarna kommer genast att minska inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Patienter evakuerades under narkos

I fredagens evakuerings- och räddningsaktion deltog bland annat 35 fordon från räddningsverket. Vid ÅUCS gick det storlarm till såväl vård- som underhållspersonalen.

Under branden kom det in rök genom fönstren ovanför ingången till A-sjukhuset. Till en början flyttades personal och patienter till balkongerna i andra ändan av sjukhusbyggnaden.

– En del av de evakuerade patienterna transporterades i sina sjukhussängar. Några var fortfarande under narkos efter operationer, säger Timo Ali-Melkkilä, chef för resultatenheten för operativ behandling.

En del patienter fördes till andra byggnader på sjukhusområdet och andra fick åka hem. Finlands Röda Kors har skickat personal, frivilliga och över 200 sängar, madrasser och filtar till sjukhuset.