Finland planerar nationell klimatpanel för beslutsberedning

Finland har för avsikt att inrätta en nationell klimatpanel som ska bli en finländsk motsvarighet till den internationella FN-panelen IPCC.

Den är tänkt att vara en expertgrupp som samlar information om klimatförändringen till grund för den politiska beredningen. Panelen ska inte bedriva egen forskning.

– Vi har redan olika projekt och program som producerar information. Tanken är att klimatpanelen bättre än hittills ska ta tillvara den vetenskapliga världens insats och perspektiv, säger miljörådet Jaakko Ojala på Miljöministeriet.

I panelen skulle ingå experter inom naturvetenskaper, ekonomiska vetenskaper, teknologi, internationell politik och samhällsvetenskaper.

– Panelen kan inte vara väldigt stor, för då försvåras gruppens arbete.

Ojala säger att det ännu inte är klart om panelen ska vara bestående eller projektbaserad. Sannolikt blir den ett varaktigt organ.

– Det är också möjligt att panelens sammansättning varierar beroende på arbetsskede.

Miljöministeriet har inlett beredningen av klimatpanelen och det är meningen att verksamheten ska komma i gång i höst.Detaljerade planer om panelens slutliga utformning finns ännu inte.

Förebild i kris

IPCC, som står som förebild för Finlands klimatpanel, grundades för drygt tjugo år sedan. I bakgrunden för den står FN-organen Meteorologiska världsorganisationen WMO och miljöprogrammet UNEP.

IPCC har i uppgift att sammanställa tillförlitlig information om klimatförändringen i begriplig form åt beslutsfattarna.

De senaste åren har IPCC blivit beskyllt för att ljuga och för att överdiva klimatuppvärmningen. I fjol var panelen tvunget att erkänna att den med avsikt hade överdrivit sin prognos för hur mycket Himalayas glaciärer kommer att smälta under de kommande 25 åren.