Nicolas Sarkozy och David Cameron står värdar för toppmötet om det nya Libyens framtid. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Lionel Bonaventure.

EU häver Libyensanktioner - rebellrådet lovas mer pengar

EU hävde på torsdagen sanktionerna mot tiotals libyska företag. EU:s utrikespolitiska chef Cathrine Ashton uppgav att målet med beslutet var att stödja det libyska övergångsstyret och att hjälpa Libyens ekonomi tillbaka på fötter.

Beslutet betyder att sanktionerna mot bland annat banker, oljebolag och hamnar hävdes.

I dag på kvällen var Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Storbritanniens premiärminister David Cameron värdar för ett internationellt Libyenmöte i Paris. Representanter från 60 länder deltar i konferensen.

Libyens rebellråd väntas under konferensen presentera sitt förslag till maktskiftet i landet ska genomföras. Rådet har som mål att hålla parlamentsval inom 18 månader.

I Libyens huvudstad Tripoli inföll den 1 september utan tvångsfirande av Muammar Gaddafi för första gången på över 40 år. Under tidigare år har stora folkmassor kallats ut på gatorna för att fira statskuppen som gav Gaddafi makten. I år var gatorna tomma.

Libyens rebellråd har börjat få löften om pengar från omvärlden. Flera länder har lovat att överlämna tillgångar som tidigare hört till den störtade Gaddafi och hans närmaste krets.

Nederländerna uppger att man kommer att överlämna två miljarder dollar som tidigare varit frysta i landet.

 

Också Norge planerar att överlämna 370 miljoner tidigare frysta tillgångar

 

Dessutom uppger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att världsorganisationen är redo att leda en humanitär operation för att hjälpa Libyen tillbaka på fötter.

 

– Vår största utmaning är humanitär. Kring 860 000 personer har flytt från landet sedan februari, sade Ban på Libyenkonferensen.

 

USA:s utrikesminister Hillary Clinton föreslog på konferensen att Libyens säte i FN ska överlämnas åt rebellrådet, som nu leder landet.

 

Under konferensen haglade också beröm och nya erkännanden över de tidigare rebellerna.

 

Trots sin trängda situation meddelade Muammar Gaddafis son Saif al-Islam i dag att den gamla regeringen fortfarande tror på seger.