Pressbild

S-gruppen ger rabatt till politikerfamiljer

En del av S-gruppens andelshandlar ger politikers familjer fördelar och rabatter, skriver Aamulehti.

Det har till exempel rört sig om en rabatt på tre procent för mat och en på femton procent för bruksvaror.

De som får S-gruppens personalförmåner är förtroendevalda i förvaltningsråden. Bland dem finns flera riksdagsledamöter och kommunalpolitiker.

Enligt en utredning som Aamulehti gjort delas personalförmånerna också ut till de förtroendevaldas familjer i Åbo och Helsingfors. I till exempel HOK-Elantos förvaltningsråd sitter bland annat riksdagsledamöterna Ben Zyskowicz (Saml), Tapani Mäkinen (SDP) och Risto Kuisma (SDP) som är ordförande för kommunstyrelsen i Borgnäs.

I samma förvaltningsråd sitter också sex lokalpolitiker från fullmäktige i Helsingfors, bland annat Jan D. Oker-Blom (SFP) och Arto Bryggare (SDP). Från Vandas fullmäktige sitter Pentti Puoskari (SDP) med.

Det sitter också flera invalda i förvaltningsrådet för andelshandlarna i Åbo.

Kommunikationsdirektören Kai Ovaskainen från SOK:s grupp som behandlar företagets rykte och ansvar, säger att de andelshandlar som gett personalförmåner handlat tvärtemot koncernens anvisningar.

Men Pekka Ylihurula, vd för S-Banken, säger till Aamulehti, att andelshandlarna själva bestämmer vilka personer som har rätt till personalförmåner.