Pekka Haavisto. Foto: Hbl arkiv.

Gröna vill ha bort torvstödet

Kommunministern måste utreda hur nedskärningarna i statsandelarna faller ut på låginkomsttagarna, kräver De gröna.

Gröna riksdagsgruppen kräver att regeringen höjer budgetanslagen för naturskyddet, järnvägstrafiken och utvecklingsbiståndet i enlighet med vad man kom överens under regeringsförhandlingarna.

– Finland ansöker om medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2013–14 och vi har lovat att nå FN:s biståndsmål på 0,7 procent av bnp. Biståndspengarna i Finansministeriets budgetförslag ser inte ut att räcka till för att vi ska nå det målet, och det försvagar vår talan inom FN, säger gröna riksdagsgruppens ordförande Pekka Haavisto.

Gruppens vice ordförande Johanna Karimäki påpekar att inte heller naturskyddsanslagen håller den nivå regeringsprogrammet föreskriver.

– Och det ska vara miniminivån. Till exempel Metsoprogrammet behöver mer pengar. Det är anmärkningsvärt att Miljöministeriet riskerar att förlora 19 procent av sina anslag, mer än någon annan sektor.

De gröna vill också öka anslagen för järnvägsunderhållet. I regeringsförhandlingarna enades man om att anslagen ska öka med 35 miljoner euro om året, men i Finansministeriets budgetförslag för 2012 saknas 25 av de miljonerna.

De gröna anser att det ändå är rätt att man över lag skär i budgeten redan nästa år. Regeringspartierna har kommit överens om att krympa utgiftssidan med 100 miljoner under budgetmanglingen i höst.

– Men ogärna med osthyvel. Finland håller sig med över 200 olika former av skattestöd som kostar staten 18 miljarder om året. Här måste man kunna stryka 100 miljoner, säger Haavisto och nämner stödet till torvindustrin som ett exempel på skattestöd med negativ miljöpåverkan.

De gröna sväljer inte otuggat planerna på att skära kraftigt i kommunernas statsandelar. Riksdagsgruppen uppmanar kommunminister Henna Virkkunen (Saml) att utreda hur nedskärningarna och de eventuellt påföljande höjningarna av kommunalskatten påverkar låginkomsttagarnas utkomstmöjligheter.

– Den utredningen borde stå klar redan efter halva valperioden, säger Haavisto.