Foto: Colourbox

Franskt nej till finsk-grekiskt avtal

Frankrike motsätter sig separata avtal mellan enskilda länder, som det mellan Finland och Grekland, i det andra stödprogrammet till Grekland, enligt regeringstaleskvinnan Valerie Pecresse.

Frankrike säger bestämt nej till Greklands och Finlands planer på säkerheter.

– Vi vill att räddningspaketet (till Grekland) träder i kraft som sådant, säger den franska regeringens informatör Valerie Pecresse.

Hon betonar att bilaterala säkerhetsavtal inte kan ingås utan att hela eurogruppen godkänner dem.

Kommentaren offentliggjordes efter att Frankrikes regering hade sammanträtt,

Tidigare i dag sade Greklands finansminister Evangelos Venizelos i en intervju för radiostationen Real FM att Grekland är redo att diskutera enbart kontanta säkerheter med Finland. Han tillade att de kontanta säkerheterna inte får störa landets stabiliseringsplan.

Tidigare har det i offentligheten talats om säkerheter i form av aktier eller fastigheter för det andra lånepaketet till Grekland.

Den tyska finanstidningen Handelsblatt skrev också i dag att eurozonen överväger att ge grekiska bankaktier som säkerhet åt Finland. Systemet skulle också kunna användas av andra länder som garanterar de grekiska lånen, skriver

I det nya lånepaketet till Grekland har minst 20 miljarder öronmärkts för grekiska banker. Som motvikt till stödet ska bankerna förstaligas åtminstone delvis.

Uppgifterna kommer från EU-diplomater som vill förbli anonyma.