Centern kräver lista på dödsdömda kommuner

Centerledaren Mari Kiviniemi kräver att regeringen presenterar en lista på de kommuner som ska slås ihop, och det kvickt. Annars hotar Centern med interpellation.

Centern kräver att regeringen ger en redogörelse för hur den tilltänkta kommunreformen ska se ut så fort riksdagen inleder höstsessionen. 

– Regeringen bör presentera sin lista över kommuner som ska läggas ned och nya samarbetsområden, eftersom en sådan redan verkar finnas i bakfickan, sade Centerledaren Mari Kiviniemi då hon talade inför riksdagsgruppens sommarmöte i Helsingfors på onsdagen.

Får Centern ingen redogörelse lovar man ta till oppositionens grövsta vapen och lämna in en interpellation.

Förutom kommunpolitiken och de kommande nedskärningarna i kommunernas statsandelar är Centern missnöjd med bland annat EU-politiken och regeringens försök att balansera ekonomin. Under sommarmötet passade parti- och gruppledningen på att skälla ned regeringen till byxor och tröja.

– Ibland verkar det som om det inte finns andra partier än sossarna i regeringen - SDP vill än det ena och än det andra. Har de andra partierna helt avstått från de smulor de lyckades få in i regeringsprogrammet? Landet behöver ledarskap, och det av ingen mindre än statsministern. Hör Katainen? Nu har han inte längre en centerpartistisk statsminister som buffert som i de senaste regeringarna, sade gruppordförande Kimmo Tiilikainen.

Kiviniemi oroade sig för att regeringen försämrat Finlands ställning i EU.

– Med farsen kring säkerheterna har regeringen under ledning av sossarna fört Finland dit där vi aldrig borde hamna. Här är vi nu: i det verkliga Impivaara, helt i marginalen. Det rödblåa Finland har på ett par månader raserat det förtroendekapital som tidigare regeringar byggt upp. 

Kiviniemi gjorde också ännu ett försök att mana hugade presidentkandidater att ställa sig till förfogande förrän tiden går ut den nionde september.