Henrik Wolff. Foto: HBL arkiv/Cata Portin.

Arcadarektor: Studieavgift kan bli aktuell

Nedskärningarna i den statliga finansieringen av yrkeshögskolor kan göra det aktuellt att införa en studieavgift på 50–100 euro per år för att dryga ut kassan, säger Henrik Wolff, rektor för yrkeshögskolan Arcada.

Enligt regeringsprogrammet minskas basfinansieringen för yrkeshögskolorna med 5 procent årligen.

– Nu har det visat sig att nedskärningen i själva verket innebär 13 procent, sade Wolff på Arcadas inskription på onsdagen.

I så fall räcker en rationalisering av högskolenätet inte för att åstadkomma besparingen, säger Wolff. Han tycker det är rimligt att koncentrera högskoleverksamheten till stora enheter och minska utbudet i regioner och branscher med få sökande och svag utveckling.

Wolff räknar med att nedskärningarna sker via strukturella förändringar, och att utbildningsvolymerna inte minskar där efterfrågan är störst, alltså i huvudstadsregionen.
Även den svenska högskolans framtid bör säkerställas i Finland.

– Det finns ett klart behov av en attraktiv och konkurrenskraftig svensk högskola. Det är särskilt viktigt att förutom metropolområdet stärka i synnerhet Vasaregionen som högskolecentrum. Konsolideringsbehov finns även på svenskt håll, framhåller Wolff.