Foto: Aras Jarjis

Aktia förenklar sin struktur

Aktia lägger om sin strukturför att förbättra lönsamheten. Kontorsnätet delas i fem regioner som tar hand om både privatkunder och företag.

Enligt vd Jussi Laitinen tär den låga räntenivån och den ökande regleringen på lönsamheten och genom att förenkla strukturen kan Aktia effektivera sin verksamhet. Besluten ska fattas så nära kunderna som möjligt.

– Vi vill också att regionens röster ska höras bättre i koncernledningen. Genom fem regiondirektörer som rapporterar direkt till koncernledningen får vi bort onödiga filter på vägen, säger Laitinen.

Laitinen räknar med att omstruktureringen kan få personaleffekter på sikt, men några omedelbara nedskärningar blir det inte frågan om. Han påpekar att omkring tio procent av personalen på 1400 personer pensioneras inom fyra år och att det i sig är en stor utmaning att flytta deras kunskap vidare.

Kontorsnätet har Aktia inga planer på att dra ned, Laitinen påpekar att målet fortfarande är att växa och att kundservicen hör till det viktigaste inom banken.

– Vi kan eventuellt lätta inom administration och produktion av tjänster, sådant som inte syns direkt hos kunden, men ännu finns inga konkreta planer, säger han.

I samband med sin senaste delårsrapport offentliggjorde Aktia målet att dra ned kostnaderna med tio procent på tre år det målet står fast, konstaterar vd.

Laitinen har under sin tid som vd fäst stor vikt vid att förenhetliga Aktia och den plattare organisationen med kontor som tar hand om både privatkunder och företag ser han som ett led i den processen.

Den nya organisationen träder i kraft i dag och nu har de nya regiondirektörerna en månad på sig att se över sina områden.

Regiondirektörerna är Barbro Karhulahti, som ansvarar för huvudstadsregionen och Gösta Råholm, med ansvar för Österbotten och koncernens fastighetsförmedling. För Västra Nyland och Åboland ansvarar direktör Christer

Nyback, för Östra Nyland direktör Carl Pettersson och för Åbo-Tammerfors-Uleåborg direktör Pasi Pitkäjärvi. Regiondirektörerna rapporterar till vice verkställande direktör Taru Narvanmaa.