Svenskt sjukhus vill köpa likdelar

Karolinska universitetssjukhuset i Sverige vill köpa likdelar.

Detta för att få bukt med den rådande bristen på donerade kroppar, vilket drabbar läkarutbildningen. Ansvarig läkare vill dock inte kommentera sjukhusets planer för nyhetsbyrån TT.

I ett brev till Socialstyrelsen säger sig Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vilja köpa anatomiska preparat, likdelar, från en privat stiftelse.

Men det finns ett aber: att köpa och sälja kroppsdelar är förbjudet. Brottet kan resultera i böter eller fängelse i max två år. Men lagen gäller endast om handeln görs i vinstsyfte, det vill säga om endera parten i affärsuppgörelsen tjänar pengar.

Därför vill Karolinska universitetssjukhuset att Socialstyrelsen ska uttala sig om huruvida sjukhuset med gott samvete kan köpa likdelar eller inte. För även om sjukhuset inte gör det i syfte att tjäna pengar, så kanske stiftelsen gör det.

Stiftelsen som tillhandahåller kroppsdelarna heter Life Legacy och finns i USA. Enligt stiftelsens hemsida är den en icke vinstdrivande organisation som fungerar som en biobank genom att den tillvaratar kroppsdelar och annan vävnad från donatorer.