Joel Roenberg, byggde webbsajt om staden bär och frukter.Foto: Tor Wennström

Förbjuden frukt växer i stadens parker

Äpplen, havtorn, aronia och svarta vinbär växer på olika håll i stan. Tack vare en ny webbsajt är de lättare att hitta än någonsin. Men stadens linje är stenhård – det som planteras är inte tänkt som människoföda

För Joel Rosenberg är augusti, september och oktober intensiva månader. Han är mannen bakom en webbsajt som samlar uppgifter om bär och frukter på offentliga platser i Helsingfors.

När folk tipsar honom om en bärbuske eller ett fruktträd hoppar han på cykeln för kontrollera att det garanterat inte handlar om privat mark. Efter det lägger han ut koordinaterna tillsammans med några rader text på sajten, till exempel om skördens storlek eller kvalitet. Dessutom ordnar han guidade skördeturer på cykel, både för kursdeltagare och för allmänheten. Nästa chans är på måndag.
Projektet är en del av Rosenbergs slutarbete vid Konstindustriella högskolan men som aktiv inom miljöorganisationen Dodo räknar han med att hålla liv i skördekartan även framöver.

Varför skulle folk vilja avslöja sina smultronställen, Joel Rosenberg?
– Om man delar med sig får alla mer. Jag hoppas att det kan skapa en ny kultur. Och om staden märker att allt plockas kanske det planteras mer ätbart i parkerna.

Men det lär inte bli aktuellt i första taget, enligt Satu Tegel på Byggnadskontorets planeringsbyrå.
– Vi planterar inte träd och buskar som ska ge en ätlig skörd. Frukterna och bären är främst till för fåglar och andra djur. Det är inte förbjudet för människor att plocka det som växer. Men det sker på egen risk.

Orsaken är enligt henne att staden inte kan börja analysera jordmånen i varje park.
– På vissa håll kan marken vara verkligt förorenad.

Det handlar också om att inte ge tvetydiga budskap. I dag finns det både giftiga och giftfria bär i parkerna, vilket enligt Tegel inte fungerar om självplockare ska välkomnas.
– Om vi tog bort alla giftiga växter skulle sortimentet reduceras kraftigt.
Hon är också tveksam till hur folk skulle reagera på allmänna vinbärsbuskar och plommonträd.
– Man får inte plocka blommor eller ta med sig planterade växter från stadens parker. Hur går det då om folk börjar hävda att andra inte får plocka från deras buskar?

Trädfaddrar
Joel Rosenberg tror på sammanhållning och respekt plockare emellan. Han uppskattar de sociala kontakterna som uppstår runt bärbuskarna och räknar med att stadsborna kan ta ansvar för sin närmiljö. I somras inleddes till exempel ett experiment med trädfaddrar i Anneberg i Gammelstaden. Privatpersoner ser till att päron- och äppelträden som planterats på stadens mark blir vattnade och skötta.
Rosenberg, som själv plockar bär, frukter och nötter inför vintern, är inte rädd för att få i sig gifter.

– Det används i alla fall inga bekämpningsmedel här. Jag brukar ha med en vattenflaska för att skölja av äpplena innan jag äter dem. Bär plockar jag inte nära de största vägarna. Tänk på koloniträdgården i Hertonäs, den ligger precis bredvid Österleden och där har man odlat i alla tider.
Rosenbergs fru står för syltandet och saftandet, själv brukar han torka aronia och nypon. Aronia finns ofta runt lekparker och på gårdar.

– Det är synd att så många tror att de är giftiga.