Grön i Sverige. Maria Wetterstrand lämnar svensk politik.

Maria Wetterstrand lämnar svenska riksdagen

Svenska Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand lämnar riksdagen efter tio år som riksdagsledamot för att nu bli en fristående grön debattör.

– Jag känner att det är bra läge och jag har funderat sen jag slutade som språkrör på detta. Jag har fått förfrågningar om tyngre uppdrag men känner inte att jag vill det just nu – kanske i framtiden, men just nu vill jag kunna vara mer fri, säger Maria Wetterstrand om avhoppet från riksdagen.
Maria Wetterstrand är gift med Finlands miljöminister Ville Niinistö (Gröna). De har två barn, födda 2004 och 2007. Wetterstrand tänker ändå inte flytta till Finland.

– Jag kommer att vara mer i Finland men kommer inte att flytta dit, säger Maria Wetterstrand.

På lördagen åkte den avgående riksdagsledamoten till Kina med näringsutskottet.– Det känns mycket bättre att sköta uppdraget tills jag slutar än att inte göra det, säger Maria Wetterstrand.

Vid riksdagens öppnande den 15 september säger Wetterstrand hej då till politiken.
Efter tiden som politiker väntar nu en tid som fristående grön debattör.

– Jag har en hel del uppdrag på gång, jag ska försörja mig på att skriva och föreläsa, säger Maria Wetterstrand.

För Miljöpartiet är Wetterstrands besked det andra tunga avhoppet det senaste dygnet sedan Mikaela Valtersson också valt att kliva av politiken. Men någon kris i partiet lär inte vänta.

– Vi kommer att fortsätta vara miljöpartister och partiet kommer klara sig utmärkt väl utan oss också, säger Maria Wetterstrand.