Ut ur stan! New York evakueras

Irene nådde North Carolina

I New York, som för första gången beordrat en obligatorisk evakuering, flyr nu invånarna staden. Tunnelbanan stängs för första gången i historien. För att klara pressen har volontärer från Röda korset flugits in från hela USA.

Det är tidigt på morgonen men New York-luften är redan varm och kvalmig. Det är tydliga tecken på ett oväder är på väg in, men den här gången av en helt annan storlek än de som brukar drabba staden under sensommaren.
De senaste dygnen har orkanen Irene passerat längs amerikanska östkusten och på söndagsmorgonen lokal tid beräknas orkanen nå New York.

Minnen från Katrina

Storleken på Irene har gjort att 370 000 invånare ombetts lämna särskilt utsatta områden av staden. Frank är en av dem, utanför tågstationen Grand Central mitt på Manhattan, står han på morgonen och väntar på tåget ska ta honom till Port Chester norr om stan.

–Jag bor i Queens och det här är av säkerhetsskäl. Det känns som att man överdrivit effekterna, samtidigt så är det ju något som påverkar miljontals människor. En sak är säker, vi kommer få mycket regn, säger han.

På ett hotell ett par hundra meter därifrån tar samtidigt Frank och Diandra sin första morgonkaffe. De är två av hundratals volontärer från amerikanska Röda korset som flugits in från hela USA.

Diandra från Indiana, vet framförallt vad som kan vänta. Hon arbetade under Katrina, 2005, i det som blev en av landets största katastrofer någonsin.

–Det gäller att behandla varje orkan som att den kan bli väldigt svår. Jag tror att alla, privatpersoner, medier och myndigheter, tar sådant här mycket mer allvarligt efter Katrina. Vi lärde oss mycket av Katrina, säger hon.

–Den här är så allvarligt eftersom så många människor påverkas, säger Frank, som är från Florida, en av de delstater som återkommande drabbas av just orkaner.

Diandra och Frank i röda och vita västar kommer tillsammans med sina kollegor att sätta upp mobila hjälpstationer där invånare kan få hjälp med mat och andra förnödenheter under och efter att Irene svept genom staden. Redan i fredags beslutades att all tunnelbanetrafik stängs av från och med klockan 18 finsk tid lördag kväll.

Och under tiden som Frank och hans kollegor gjorde sig redo för att börja arbeta lämnade allt fler invånare staden.
Hur länge Frank och Diandra blir kvar är dock högst oklart.
–Det kan bli upp till tre veckor.
–Vi vet inte.

Korta fakta: 

 

  • II North Carolina har orkanen slagit till under lördagen.
  • Orkanen har försvagats något på vägen, men är fortfarande är farlig.
  • Armén förbereder sig på att hjälpa till i räddningsarbetet. Försvarsminister Leon Panetta säger att trupper på 100 000 ur nationalgardet står i beredskap i delstaterna på östkusten. Armén lånar också ut helikoptrar till räddningsarbetet.
  •  Fram till i morse hade flygbolagen meddelat att 7000 flyg ställs in. Också Finnairs flyg till och från New York har ställts in idag och imorgon.
  • Flygplatserna i New York stängdes för anländande flyg idag vid lunchtid lokal tid. Samtidigt stannar kollektivtrafiken i New York, vilket försvårar evakueringen. I New York City har nationens största tunnelbana med 468 stationer och den stängs för första gången i historien. 
  • Obama har deklarerat undantagstillstånd i North Carolina, Virginia, New Jersey, New York, Connecticut och Massachusetts.

 

  • Enligt stadens räddningsverk bor det 370000 personer i de områden som ska evakueras, skriver tidningen The New York Times.