Jagar Gadafi.LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE

FN överväger internationell polisstyrka i Libyen

Libyen kan behöva en internationell polisstyrka, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Enligt FN-chefen är landet fullt av lätta vapen.
Ban sade också att relationerna mellan Afrikanska unionen (AU) och de libyska rebellernas råd måste förbättras. AU har tillsvidare vägrat erkänna Nationella övergångsrådet (NTC).

–Utmaningarna framför oss är helt klart enorma, sade Ban till reportrar efter en videokonferens med EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton samt representanter för AU och Organisationen för islamiska konferensen.(FNB) 

 

Evakuerade nådde Benghazi

Ett första fartyg med evakuerade från Libyens huvudstad Tripoli anlände till den östra staden Benghazi på lördagen. Ombord fanns 236 personer.

Fartyget anlände till Benghazi på lördagseftermiddagen efter en färd på omkring 30 timmar. Det hade hade hyrts av Internationella migrationsorganisationen (IOM).
Största delen av de evakuerade var egyptier och algerier. Andra var gästarbetare och deras familjer från Filippinerna, Mauretanien och Indien.

Ombord fanns också åtta libyer, några av dem tidigare politiska fångar.

Gästarbetarna kommer att hälsoundersökas på ett Röda kors-läger innan de förs till den egyptiska gränsen för att sändas hem, sade IOM.
Ett annat fartyg med mat, mediciner och andra förnödenheter lämnade Benghazi i fredags och var på väg mot Tripoli. Fartyget kan ta 1200 passagerare.

IOM planerar att sända fler fartyg till Tripoli inom de närmaste dagarna.