Brittiskt krismöte om sociala medier

Den brittiska regeringen sätter press på sociala medier som Facebook och Twitter att införa striktare restriktioner för hur de används under krislägen som upploppen i London för snart tre veckor sedan.

På torsdagen kallade inrikesminister Theresa May ledande representanter för Facebook, Twitter och den kanadensiska tillverkaren av mobiltelefonen Blackberry till ett krismöte för att diskutera eventuella åtgärder, vilket redan vållat stor debatt.

Vid mötet väntades May sätta press på företagen att bli striktare i sin kontroll av hur de sociala medierna används under krislägen.

I flera uppmärksammade rättsfall efter kravallerna har ungdomar dömts till långa fängelsestraff för att de uppmanat till upplopp på Facebook.

Twitter och inte minst den i Storbritannien populära mobiltelefonen BlackBerry, som har ett eget pinkodsskyddat system för snabba meddelanden, användes enligt polisen flitigt av uppviglare för att koordinera upploppen.

fakta
Upploppen i Storbritannien
  • Enligt Londonpolisen hade i mitten av denna vecka 1 952 personer gripits och delgivits misstanke om brott i samband med upploppen för snart tre veckor sedan.
  • Totalt har över 3 000 misstänka brott kopplade till upploppen registrerats.
  • Domstolarna har utdelat straff som allmänt har varit betydligt hårdare än vad motsvarande brott resulterar i under normala omständigheter.
  • De sociala mediernas roll under upploppen har varit föremål för intensiv debatt med politiska krav på restriktioner för användandet under krislägen som upploppen.

Detta fick bland annat premiärminister David Cameron att kräva restriktioner och möjligheter att stänga av kriminella från de sociala nätverken.

Så långt tror ingen att regeringen kommer att gå och representanter för de sociala medieföretagen förklarade inför mötet att de inte accepterar sådana restriktioner.