Går. Steve Jobs lämnar Apple.

Apples kurs dalade efter Steve Jobs avgång

Teknologiföretaget Apples grundare Steve Jobs lämnar posten som bolagets vd.

Det kan gynna Samsung på smarttelefonmarknaden att värsta konkurrenten Apples vd Steve Jobs avgår, tror analytikerna.

Samsung är världens näst största tillverkare av smarttelefoner efter marknadsledande Apple. Nokia halkade i våras ner till trea i försäljningen av smarttelefoner.

Beskedet att Jobs avgår har stärkt Samsungs aktier på börsen i Sydkorea.

Teknologiföretaget Apples grundare Steve Jobs meddelade i natt, finsk tid, att han lämnar posten som bolagets vd, men stannar kvar som styrelseordförande. Vd-posten övertas av bolagets operative chef Tim Cook som tidigare har varit Jobs ställföreträdare.

Beskedet om att Jobs avgår fick Apples aktiekurs att sjunka med över fem procent på börsen i New York.

Bolagets framgångar med telefonen Iphone och surfplattan Ipad har höjt aktiekursen under året trots den oro som Jobs krassliga hälsa har förorsakat.
55-årige Jobs har tidigare diagnosticerats med cancer i bukspottskörteln och han har genomgått en levertransplantation. Han har varit sjukskriven sedan mitten av januari. Han deltog dock på en presskonferens i mars då företaget presenterade en ny version av Ipad.

–Jag har alltid sagt att om det kommer en dag då jag inte längre kan sköta mina förpliktelser och motsvara de förväntningar som ställs på Apples vd så meddelar jag det omedelbart. Tyvärr har denna dag nu kommit, säger Jobs i sitt avskedsbrev.

Analytikern Van Baker på marknadsundersökningsbolaget Gartner tycker inte att placerarna har någon anledning att gripas av panik över Jobs beslut.

–Jag tror nog att Apple klarar sig bra. Det finns så många begåvade personer i bolaget och Steves småpetighet har blivit en del av bolagets kultur.
För ett par veckor sedan gick Apple för en kort tid förbi Exxon Mobil som världens värdefullaste företag, en föll sedan tillbaka till andra plats.