50 barn utsatta i svensk sexhärva

Ett stort antal barn kan ha utnyttjats sexuellt efter att ha haft internetkontakt med en nu häktad 41-årig, svensk man.

Mannen som sedan april i år suttit häktad misstänkt för bland annat grov våldtäkt och barnpornografibrott, misstänks nu också för flera fall av sexuella övergrepp och sexköp av barn.

Han ska ha fått kontakt med barnen på internet och polisen misstänker att fler barn än de som kunnat identifieras kan vara utsatta för mannen.

Att kontakterna har skett via nätet har gjort det svårare för polisen att identifiera de utsatta barnen.

Polisen ber om hjälp

Utredarna har tillgång till mycket av mannens kommunikation med barnen. Men de ber nu också om hjälp med att få kontakt med fler unga som kan ha varit i kontakt med den häktade.

Den 41-årige mannen sitter häktad för bland annat fem fall av sexuella övergrepp mot barn, fyra sexköp av barn och 13 ofredande.

Han har använt sig av flera olika nätalias och rört sig i många olika nätforum, till exempel chattprogrammet MSN och sajter som Facebook, snyggast.se och kamrat.se.

– Bortsett från ett fall har inte flickorna själva anmält utan det har hittats i hans dator, sade åklagare Markus Hellsten vid en presskonferens på torsdagen.

Misstänks för våldtäkt

Polisen har utifrån material ur datorn identifierat 14 unga flickor men fortfarande återstår 35 stycken som man ännu inte lyckats fastställa vilka de är.

Mannen är också misstänkt för bland annat flera fall av våldtäkt och grooming.

Med några få undantag är de utsatta flickor, mellan sju och 18 år gamla.

Utredarna kommer nu att försöka få kontakt med fler offer, genom att skicka mejl till adresser de har hittat på chattar där den häktade mannen varit aktiv. Barn uppmanas där att höra av sig till polisen.

– Vi har vid några förhör insett att det är ett svårt ämne att prata om för barn, säger åklagaren Markus Hellsten.