Utländska bärplockare som anställda av finländska företag länsar de norrbottniska skogarna på bär beskrivs som ett brott mot utlänningslagen. Foto: Colourbox

Finsk invasion oroar svenska bärföretag

Svenska bärföretag slår larm om ett nytt problem: utländska bärplockare anställda av finska företag söker sig över gränsen och plockar åt sig av skogens tillgångar i norra Sverige.

– Visst finns det så gott om bär i skogarna att det räcker till, men det här kan ändå bli förödande för vår bransch. I Finland gäller helt andra villkor, där ställer myndigheterna bland annat inte krav på att plockarna ska ha en garanterad månadslön på 21 000 kronor (cirka 2 300 euro), säger bärföretagaren Leif Ögren till TT.

De skärpta svenska reglerna som införts i år med krav på garantilön har gjort att antalet utländska plockare anställda av svenska företag har halverats i år.

– Jag själv hade planer på att anställa 650 plockare i år, men med de nya kraven vågade jag inte anställa fler än 330, säger Ögren.

Bestämmelserna som reglerar bärplockning är inte så rigorösa och kostsamma för bärföretagen i Finland. Utländska bärplockare som anlitats för att plocka bär i Finland stödjer sig på Schengenavtalet, som ger dem rätt att röra sig fritt inom hela EU, när de söker sig över till de svenska bärskogarna.

– Samma villkor måste gälla på båda sidor gränsen – annars finns risk för att den svenska bärbranschen får lägga ned i den snedvridna konkurrensen, säger Leif Ögren.

Det som pågår i de norrbottniska skogarna är dock ett brott mot utlänningslagen.

– Enligt Schengenavtalet är medborgare från andra länder som fått tillstånd att arbeta i ett annat EU-land som Finland eller Frankrike välkommen till Sverige – som turist och inte för att arbeta. För att arbeta i Sverige krävs ett svenskt arbetstillstånd. Det som nu uppmärksammats är ett brott mot utlänningslagen, något som polisen kan ingripa mot, säger Alejandro Firpo på Migrationsverket.