Analytiker: Gaddafiregimen har fallit

Från Tripoli rapporterades på tisdagen om en delad stad där Gaddafitrogna och rebeller dominerar i olika delar av staden, med högst oklara frontlinjer. Bland annat kontrollerade regimen fortfarande området kring hotell Rixos där de utländska journalister som under hela konflikten rapporterat inifrån staden är stationerade. Journalister och tv-team som färdas med rebellerna berättade i sin tur om krypskyttar på taken och plötslig skottlossning mot fordonskolonner.

- Även om Gaddafis styrkor har dragit sig tillbaka från merparten av Tripoli så återstår fortfarande infiltratörer, rapporterade journalisten Zeina Khodr i al-Jazira.

- Folk firar sin frihet — samtidigt som de rebellstyrkor som vi färdats med säger att de tänker lämna staden i natt för att den fortfarande inte är säker att befinna sig i, sade BBC:s Rupert Wingfield-Hayes i måndags kväll.

Hans kollega Matthew Price inne på hotell Rixos twittrade på tisdagsmorgonen om förnyade strider och skottlossning i området.

Det delade läget i Tripoli illustrerades tydligt av brittiska tv-kanalen Sky på tisdagsförmiddagen.

- Det är väldigt lugnt i dag, jämfört med i går. Gatorna här runt omkring sjukhuset, cirka 1 500 meter från Bab al-Aziziya är lugna. Rebellerna verkar ha väldigt god kontroll över den här delen av staden, sade reportern Alex Crawford — barhuvad och avspänd från en del av staden.

- Här är det tvärtom: det var lugnt i går, nu är det mer nervöst, sade samtidigt kollegan Ian Woods — med stålhjälm på huvudet och skottlossning i bakgrunden, ungefär fyra kilometer längre bort.

Enligt Crawford har många rebeller avfärdat Saif al-Islams framträdande under natten som ett "propagandatrick".

- De säger att de gör sig klara för att attackera Bab al-Aziziya. De väntar bara på ordern.

Enligt rikssvenska analytikern Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögslolan har  regimen fallit. Ring anser ändå inte att rebellerna  kontrollerar Tripoli och Nato har en fortsatt roll. Troligen behövs precisionsanfall.

 -Palatsområdet är antagligen ganska välbefäst och möjligheterna för rebellerna att göra en militär rensning av det är små eller obefintliga.