Foto: Kristoffer Åberg. Jag är bara en helt vanlig människa, precis som ni alla, sade Dalai lama i går när han började sin presskonferens i Helsingfors.

Dalai lama förstår finska politiker

Tibets andlige ledare Dalai lama säger att han inte tar illa upp av att så få finländska politiker vill träffa honom. Det är bara utvecklingsminister Heidi Hautala som träffar honom under besöket.

– Jag är ju här för att träffa folket. Vart jag än åker är det mitt mål att sprida budskapet om medkänsla och harmoni, och det gör jag bättre i direkt kontakt med folket än med regeringen, sade Dalai lama på en presskonferens i Helsingfors centrum.

Dalai lama kom i torsdagskväll från Estland där han träffade presidenten och flera andra ledande politiker, men i Finland har de officiella mötena uteblivit. Att Kina ilsknar till varje gång han träffar ledande politiker har han blivit van vid.

– Det är förståeligt, för det finns kinesiska tjänstemän som anser att jag är en demon, säger Dalai lama och skrattar tyst för sig själv en lång stund innan han börjar vifta med fingrarna ovanför sitt huvud.

– Se, jag har ju horn, säger han och skrattar ännu mer.

Dalai lama ska också delta i ett seminarium om konfliktlösning i Tibet tillsammans med Heidi Hautala.

I morgon håller han två öppna föreläsningar i Barona Arena i Esbo.

Läs mera i Hbl i morgon.