AFP / Lehtikuva

Kraftigaste börsraset sedan mars 2009

En våg av oro för recession svepte över marknaden på torsdagen. I Europa var det rena slakten på konjunkturkänsliga aktier. Helsingforsbörsen stängde närmare sex procent på minus.

Så här kraftigt har aktierna i Europa inte sjunkit sedan mars 2009.

Börsraset fortsatte i USA på bred front i linje med Europa- och Asienbörserna under torsdagen. Bakom ligger främst oro för USA-konjunkturen och den europeiska skuldkrisen.

Dow Jones industriindex hade några timmar innan stängning fallit 3,3 procent och Nasdaqs kompositindex 3,9 procent. Ett sämre Philly-index hörde till floden av statistik som sänkte börshumöret och ger ytterligare belägg för att USA-konjunkturen står och stampar. Industri- och teknikaktier hörde till de stora förlorarna.

Bakslag för husförsäljningen och oro för att den europeiska skuldkrisen ska spridas till USA spädde på investerarnas nervositet, liksom tecken på att arbetslösheten skjuter i höjden.

Oron för skuldkrisen i Europa har fått den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att begära ytterligare information om europeiska bankjättars USA-divisioner har tillräckligt med kapital för att säkra den dagliga verksamheten, rapporterar Wall Street Journal som hänvisar till källor med insyn. Divisionerna är beroende av lån från sina moderbolag i Europa.

Franska Société Générale, tyska Deutsche Bank och italienska Unicredit har omfattande verksamhet i USA, men enligt tidningen fanns inga tecken på att centralbanken inriktar granskningen enbart på dessa banker.