Foto: Wilma Hurska

HU:s rektor Wilhelmsson får svenskt juristpris

Thomas Wilhelmsson, rektor för Helsingfors universitet, får Nordiska juristpriset på över 100 000 euro.

Priset för rättsvetenskapliga insatser delas ut av Knut och Alices Wallenbergs Stiftelse. Motiveringen till priset lyder: "för ett omfattande och framstående civilrättsligt och europarättsligt författarskap av stor betydelse för nordisk rättsutveckling". Priset delas ut i anslutning till det nordiska juristmötet som ordnas med tre års mellanrum.

Wilhelmsson har introducerat den sociala civilrättens paradigm och hans forskning hör till en av de mest citerade i Norden. Hans forskning omfattar bland annat frågan om hur rätten kan användas för att skapa ett jämlikt samhälle både i Norden och i Europa inom områden som social- och konsumentskydd.

 — Forskningen har väckt debatt. Jag analyserar vilka instrument som är möjliga att använda för att skydda den svagare parten i rättssystemet. Till exempel i situationer där avtal är oskäliga mot hyresgäster.

Vad vill du få till stånd?

— Jag vill att vi lyckas bibhålla våra sociala landvinningar i de globala förhållandena. Jag är en varm anhängare av Europa och jag hoppas att vi öppnar upp mot ett europeiskt debattklimat och att tanken på att vi i Europa stöder varandra inte går förlorad i de nationalistiska tankegångarna.

Wilhelmsson vill lyfta fram att god forskning bedrivs i grupp och i en kreativ miljö.

— Jag hade knappast fått priset om jag inte haft förmånen att fortgående ha möjlighet till nära växelverkan med kolleger i den teoretiskt och mångdisciplinärt fruktbara omgivning som Helsingfors universitets juridiska fakultet erbjuder och om jag inte haft förmånen att i mina forskningsprojekt kunna engagera ett betydande antal högt begåvade och inspirerande doktorander.

Kronprinsessan Victoria delade under förmiddagen ut det rättsvetenskapliga priset.

— Det är klart att jag gärna vill få en chans att tala med henne och att önska henne lycka till i arbetet. Jag hade möjlighet att skaka hand med henne när hon senast besökte Finland, sade Wilhelmsson i morse.

Wilhelmsson är juris hedersdoktor vid tre universitet; Uppsala universitet, universitetet i Oslo och Tartu universitet. Han är professor i civil- och handelsrätt sedan 1981. Två finländare har tidigare fått samma pris: professor Lars Erik Taxell och Högsta domstolens president Leif Sevón.