HU:s rektor tog emot stort juristpris av kronprinsessan Victoria

Helsingfors universitets rektor Thomas Wilhelmsson fick i dag det Nordiska juristpriset på en miljon kronor.

Kronprinsessan Victoria överräckte det prestigefyllda priset för rättsvetenskapliga insatser till Thomas Wilhelmsson på förmiddagen vid det nordiska juristmötet, som går av stapeln i Stockholm.

Priset delas ut vart tredje år ur Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Pristagaren Wilhelmsson är professor i civil- och handelsrätt sedan 1981. Han är dessutom hedersdoktor vid Uppsala universitet, Universitetet i Oslo och Tartu universitet.

Wilhelmsson är bara den tredje finländaren som får priset. De tidigare mottagarna är professor Lars Erik Taxell vid Åbo akademi och Högsta domstolens president Leif Sevón.

Wilhelmsson gick inte att nå för en kommentar, men i universitetets pressmeddelande säger han sig vara ödmjukt tacksam för hedersbetygelsen. Han understryker att universitetets mångvetenskapliga forskningsmiljö och inte minst hans kolleger har en stor andel i priset.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse hör till de största forskningsfinansiärerna i Sverige. Dess rötter går tillbaka till 1917 då makarna Wallenberg donerade 2o miljoner kronor för att grunda en stiftelse för forskningsunderstöd.