Breivik hade ytterligare en jättebomb på sin gård. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Jon-Are Berg-Jacobsen.

Breivik hade en jättebomb till på sin gård

Den nya bomben som hittades på Breiviks gård är rentav större än den som exploderade i Oslo.

Den norske terroristen Anders Behring Breivik hade ytterligare en jättebomb på sin gård i Rena, rapporterar NRK. Sprängladdningen ska ha varit på mellan 1 000 och 1 500 kilo, enligt källor inom försvaret.

Norska försvaret fick i uppgift att oskadliggöra bomben, vilket ska ha skett i en serie kontrollerade sprängningar. Om uppgifterna om vikten stämmer betyder det att laddningen på gården var större än den som exploderade i regeringskvarteret i Oslo den 22 juli. Experter har uppskattat Oslo-bomben till omkring 950 kilo.

– Det är svårt att säga varför han bara tog med sig ett ton den 22 juli. Det kan vara så att tyngden skulle ha synts på fordonet, så att han var rädd för att avslöjas, säger bombexperten Per Nedregård till tidningen VG.

Varken polisen eller försvaret vill kommentera uppgifterna om den andra bomben, eller säga när den hittades.

Breivik bodde på gården i Rena i 82 dagar före terrorattackerna i Oslo och på Utöya. Han påstod att han skulle odla morötter och potatis.

På onsdagen fick Breivik avslag på sin begäran att bära frack under fredagens förhandlingar i Oslo tingsrätt. Domstolen ska då avgöra om isoleringen av Breivik ska förlängas i ytterligare fyra veckor. Precis som förra gången hålls förhandlingarna bakom stängda dörrar.