Foto: Bbl-arkiv/Maarit Lehto

Bbl: Skolelever blev lämnade vid landsvägen

Skolresan på höstens första dag blev en mardröm. Föräldrar på Pellinge är rasande och kräver förklaringar av staden, skriver Borgåbladet.

Föräldrarna till skolbarn på Pellinge känner sig svikna. Jeanette Englund fick meddelandet om avhämtningstider från taxibolaget Kajon på måndagskvällen, men någon skoltaxi dök aldrig upp på höstterminens första dag. För eleverna i sjuan till nian hade ingen förbindelsetaxi till bussen i Tirmo reserverats över huvud taget. Jörgen Kellgrens son skulle börja första dagen på trean i Grännäs skola.

Då taxin var försenad till skolbussen lämnade chauffören av honom och en annan pojke ensamma vid busshållsplatsen i Tirmo, trots att bussen kört i väg för länge sedan.

– Man blir nog lite förbannad. Det här var min sons första dag i en ny skola, och redan i morse var han nervös över hur taxiskjutsen skulle gå till. När han kom hem i dag sa han att han inte stiger in i en taxi i morgon, berättar Kellgren om pojkens upplevelser.

Taxin hittade inte
Taxichauffören hade irrat omkring på Pellinge och blivit mycket försenad.

– Han visste ingenting, och talade bara finska. Jag tyckte nästan synd om honom. Tur i oturen så blev min son inte ensam vid vägen utan hade med sig en äldre bekant pojke.

Till Engbloms avhämtningsplats hittade taxin aldrig, trots att taxibolaget bedyrade att bilen hade varit på plats, berättar Jeanette Engblom. Chauffören som hämtade hem barnen på eftermiddagen talade dock svenska och bad om ursäkt för dagens händelser, säger Kellgren.

– Samtidigt visste han inte vilken tur han skulle ha imorgon. Man tycker ju att bolaget borde använda sig av samma chaufförer på samma rutter. Dessutom kör de samma barn från samma ställen i år som i fjol. De borde ju känna till rutterna vid det här laget.

Krävs lokalkunskap
Jörgen Kellgren säger att det krävs sakkännedom för att köra ute på Pellinge. Inte ens med GPS-navigator hittar man rätt till familjens hem på Heimnäsvägen, längst ut på södra Pellinge. Den tidigare lokala chauffören hittade överallt och honom kunde man ringa direkt till och komma överens om allting, berättar Kellgren.

– Jag förstår inte att det med alla problem kan bli billigare för staden att ha ett storbolag som kör. Från staden får man heller ingen information om man inte tar reda på den själv.

Han grämer sig också över att föräldrar på Pellinge nu måste stanna hemma tills skjutsarna ordnar upp sig för att se till att barnen kommer säkert till och från skolan.

– Det här har rivit upp hela vår arbetsvecka. Det blir ju otroligt kostsamt för alla.

Körde själv elever
Rabbe Rosqvist på Pellinge har barn i Lyceiparkens skola och Borgå gymnasium. Någon skoltaxi till förbindelsebussen för högstadieeleverna dök aldrig upp. Själv körde han åtta elever med egen bil till bussen och kontaktade färjan för att få den att köra en extra tur. Annars hade eleverna inte kommit till skolorna i centrum, skriver han i ett meddelande riktat till staden. Han tackar också personalen i Lyceiparkens skola som självmant berättat att specialtransport hem ordnats för barnen, då skolan går enligt annorlunda tidtabell den första dagen.

– Ingen information finns på Borgås hemsidor. Svar på e-postmeddelanden från staden har vi inte fått. De som har i uppgift att sköta om de här sakerna har haft hela sommaren på sig och det här är resultatet. Jag hoppas att den som är ansvarig på staden skulle träda fram och förklara hur det ligger till.

Alla ska få åka
Rosqvist skriver i sitt meddelande att han hoppas att staden nu ordnar anslutningstrafiken från Pellinge på morgonen så barnen hinner till klockan 08.15-bussen (lagstadgad skjuts för eleverna i sjuan och nian) i Tirmo. Även andra stadiets studerande och andra som behöver använda sig av anslutningstrafiken borde också erbjudas möjlighet att åka med taxin eller bussen.