Tomas Häyry tar över i Vasa

Under måndagskvällens sammanträde valde stadsfullmäktige i Vasa juristen Tomas Häyry till ny stadsdirektör.

Häyry valdes redan i första omgången där han fick 34 av 51 röster.

– Det var väntat, även om Häyrys överlägsenhet var en liten överraskning. Men han har arbetat länge för staden, och särskilt under den senaste rätt svåra tiden har han som tf stadsdirektör lyckats övertyga fullmäktige om sin kapacitet och lämplighet, säger fullmäktigeordförande Håkan Nordman (SFP).

Sammanlagt hade 16 personer sökt tjänsten inom utsatt tid. Efter intervjuer och lämplighetstest var tre kandidater med på slutrakan förutom Häyry: Anna-Kaisa Pusa, Kaj Suomela och Lauri Tanner.

Situationen var såtillvida ovanlig att ingen av dem har några politiska bindningar. I omröstningen fick Pusa två röster, Suomela fyra och Tanner elva.

– Ingen av de fyra kandidaterna hade varit någon katastrof. I fråga om kompetens var de på samma nivå, säger Anna Swanljung (Gröna) som ingick i den kommitté som stadsstyrelsen utsåg tidigare i somras för att bereda ärendet. 

Ändå stod det redan i god tid tämligen klart hur det skulle gå i den slutna omröstningen. Inför mötet uttalade de flesta politiska grupperna i stadsfullmäktige sitt stöd för Häyry. SFP:s fullmäktigegrupp stod exempelvis enhälligt bakom den 43-åriga juristen.

– Det känns rätt att välja en bekant person i det här skedet. Häyry har varit med under hela den slitsamma process som pågått sedan den förra stadsdirektören Markku Lumio anklagades för tjänstemissbruk, säger Håkan Nordman.

Häyry, direktör för stadens tekniska sektor, har arbetat som tillförordnad stadsdirektör ända sedan februari då den tidigare stadsdirektören Lumio såg sig tvungen att avgå.

Stadsstyrelsen hade då förlorat förtroendet för Lumio, som bland annat köpte frack, skor och smokingskjortor på stadens bekostnad. Lumio anklagas också för att ha betalat sin fru lön utan tillstånd och för att ha använt sin tjänstebil för fel ändamål.

Nordman hoppas nu att staden kan vända ett nytt blad.

– Valet av Häyry ger arbetsro i förvaltningen. Det finns ett stort förtroende för honom bland beslutsfattarna och vi ser fram emot ett välfungerande samarbete. Han är dessutom relativt känd i regionen. Folk har en positiv uppfattning om honom.