Foto: Michaela Cronstedt

"Sorgligt då arkitektoniska pärlor förstörs"

Inga människor kom till skada då villan "Klostret" i Grankulla brandhärjades. Men skadorna på den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden är omfattande.

– På förmiddagen undrade min man varför det luktade rök. Vi gick ut och tittade, röklukten var verkligt stark, säger Michaela Cronstedt som bor ungefär 800 meter från Klostret.

Västra Nylands räddningsverk larmades om branden vid halv tiotiden på förmiddagen och det dröjde ända till eftermiddagen innan elden kunde släckas. Skadorna på vindsvåningen och taket är omfattande men det mest värdefulla lösöret uppges vara räddat.

– Det verkar som att branden fick sin början i vindsvåningen, men orsaken vet vi ännu inte. Skadorna uppgår till många hundratusentals euro, säger jourhavande brandmästaren Simo Hallio.

Han säger att branden kunde släckas vid 14-tiden men att man ännu letar efter eldhärdar.

– Kontraktsbrandkårer fortsätter övervakningen åtminstone till morgonen, säger Hallio.

Cronstedt säger att hon först följde med händelserna via medierna och Facebook men då hon såg flera utryckningsfordon köra förbi beslöt hon sig för att gå och titta.

– Polisen hade stängt av Kavallvägen invid kyrkan men vi tog oss fram på andra vägar. Det fanns tio stora brandbilar på plats vid villan och Finn Berg och andra kommunpampar.

All egendom försäkrad

Bakgrund
Villa med historia
  • Änkefru Sofia Gahmberg lät bygga "Klostret" 1907 och byggnaden hette ursprungligen Villa Gahmberga.
  •  Villan ritades av Bertel Jung.
  •  Ortsbona döpte byggnaden till Klostret då den köptes av Grankulla samskola år 1913.
  •  Under många år fungerade byggnaden som flickinternat.
  • Nu ägs villan av Grankulla stad och stadens anställda har bott i huset.
  •  Villan har renoverats de senaste åren, taket har förnyats och fasaden målades under sommaren.

Fullmäktigeordförande Berg säger att det finns sex bostäder i Klostret för stadens personal.

–  Alla har fått tillfälliga bostäder åtminstone för natten, sedan får vi se vad vi kan göra.

Han är glad över att inga människor kom till skada.

– Men det är alltid mycket tragiskt då kulturhistoriskt värdefulla byggnader brinner. Elden verkar ha härjat ganska häftigt, vindsvåningen och taket måste förnyas helt och det finns säkert vattenskador i nedre våningen.

– Vi vet ju ännu inget om brandorsaken men hus i 100-årsklassen kan alltid ha sina problem och bjuda på överraskningar. Till exempel gamla elsystem som inte är dimensionerade för dagens behov då det används väldigt många apparater.

Staden har försäkrat all sin egendom och Berg säger att då elden är släckt kan man börja göra en bedömning om reparationsarbetets omfattning.

– Beklagligt att det hände nu då villan just blivit renoverad. Fasaden var precis nymålad.

Cronstedt tänker i liknande banor.

– Nog är det verkligt synd då gamla vackra villor brinner, de är alla unika arkitektoniska pärlor. Vi har inte råd att förlora sådana här skatter, jag hoppas Klostret kommer att renoveras till ursprungligt skick. Stationshuset som brann för några år sedan reste sig ur askan och jag hoppas det går på samma sätt nu.