Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen.

Mari Kiviniemi ställer inte upp i presidentvalet

Det är fortfarande vidöppet vem som kommer att ställa upp som Centerns kandidat i presidentvalet i januari.

Det skulle löna sig för Centern att ställa upp en kvinnlig presidentkandidat, rekommenderar politiska forskaren Rauli Mickelsson vid Tammerfors universitet.

Det kommer hur som helst inte att vara partiets ordförande Mari Kiviniemi, som på fredagen meddelade att hon inte går med i presidentspelet.

Mickelsson anser att en kvinnlig kandidat med ens kunde placera Centern i täten för kampen, där Samlingspartiets Sauli Niinistö och SDP:s Paavo Lipponen redan tagit plats.

– Kampen kommer att bli så mansdominerad att det kan bli ett motsatsförhållande, precis som då Elisabeth Rehn ställde upp första gången. Entusiasmen över den kvinnliga kandidaten var stor.

Hon tror att Kiviniemi skulle platsa i sällskapet.

– Kiviniemi var väldigt populär som statsminister och väckte entusiasm.

Ingen räddare

Kiviniemi själv säger att blickarna nu riktas mot Centerns erfarna garde, som inte står i centrum för dagspolitiken.

– Lipponens kandidatur förstärkte min uppfattning att valet blir en show för äldre statsmän och -kvinnor. Just nu är inte en enda partiledare uppställd, påpekar Kiviniemi.

– Jag har blivit tillfrågad under det gångna året och mitt svar har varit nej. Jag har inte ändrat mig.

Kiviniemi säger att Centern har flera namn som uppfyller statsmannakriterierna. Hon litar på att man ska kunna ställa upp både män och kvinnor.

Väyrynen enda säkra

Den enda som man vet att säkert vill bli uppställd i Centern är Paavo Väyrynen, före detta riksdagsledamot och minister. Väyrynen anser att Lipponens kandidatur höjer hans egna aktier.

– Centern bör ha en kandidat vars statliga och utrikespolitiska erfarenhet kan mäta sig med Lipponens meriter, skrev Väyrynen i sin blogg på fredagen.

Tillsvidare har endast riksdagsledamot Sirkka-Liisa Anttila planerat att ställa upp vid sidan av Väyrynen. I torsdagens Etelä-Suomen Sanomat sade hon att hon gärna ser att också riksdagsledamoten Seppo Kääriäinen och EU-parlamentarikern Anneli Jäätteenmäki kommer med.

Jäätteenmäki har inte avslöjat sina avsikter men Kääriäinen har lovat berätta om sina planer inom en vecka. Han säger att det att man vill utmana Lipponen och Niinistö är en aspekt, men att det också finns andra.

– Jag delar president Tarja Halonens åsikt om att det vore viktigt för demokratin att partierna funderar på att ställa upp också kvinnliga kandidater. Åldern är en annan aspekt. Det är lika motiverat att vända blickarna mot den politikergeneration som är åtminstone 20 år yngre.