Foto: Colourbox

Stödköp, statsobligationer, kursras och stimulans – vad innebär det?

Stödköp, statsobligationer, kursras och stimulans. Alla ord som används av ekonomer, analytiker och politiker i samband med finanskrisen. Men vad innebär de? Hbl:s ekonomiexpert Katarina Koivisto svarar.

Hur påverkar finansoron oss, vad ska man tänka på?
Den kris vi upplever just nu är mera politisk än ekonomisk, anser många experter. Politikerna både i USA och EU har genom sina beslut medverkat till att marknaderna oroar sig för en ny lågkonjunktur innan vi hunnit återhämta oss från den föregående.
Oron kommer i förlängningen att påverka ränteutvecklingen på bostads- och andra lån. För den som står i beråd att köpa bostad eller något annat som kräver en stor investering är det skäl att noga se över sin ekonomiska situation. Bankerna kan i det här läget skärpa sin långivning.
Också sysselsättningen kan påverkas då företagen är osäkra på hur framtiden ser ut.

Vad betyder det att börserna rasar?
Bolagens aktiekurser sjunker. Det pris man betalar för aktier blir lägre, bolagens värde minskar alltså. Men värdeminskningen är av betydelse bara om aktierna säljs till det låga priset. Just nu är kurserna på många håll lika låga som hösten 2008 då finanskrisen fick sin början.

Ska man köpa eller sälja aktier och fonder?
De flesta experter råder den som bara har möjlighet och sparar på längre sikt att helt enkelt inte göra någonting alls. Det finns också de som råder folk att köpa nu. De finländska företagens halvårsöversikter har visat att de flesta av dem är i gott skick med starka balanser, även om framtidsutsikterna har blivit osäkrare. Alla investeringar innebär ändå ett visst mått av risktagning.

Vad gör Europeiska centralbanken ECB för att mildra konsekvenserna av oron?
ECB gör så kallade stödköp, köper statsobligationer och masskuldebrev som europeiska stater ger ut. Stödköp innebär att man gör ett köp för att stödja säljaren. För länder som till följd av marknadsoron skulle få betala stigande räntor på sina lån innebär stödköpen att lånekostnaderna kan hållas nere.

Vad är en statsobligation?
Statsobligationer är långa räntepapper som ges ut av någon stat och är ett sätt för staten att låna pengar. De har långa löptider. Statsobligationer ger avkastning åt den som köper dem i form av ränta.

Vad är ett masskuldebrev?
Företag, stater och kommuner kan ta upp lån genom att emittera masskuldebrev. Lånen de har en löptid som är längre än ett år. Lånet betalas tillbaka vid löptidens slut eller i form av årliga amorteringar.