Indianstammen upptäcktes nära gränsen till Peru under en observationsflygtur i början av året. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Gleison Miranda.

Droghandlare misstänks ha utrotat indianstam i Brasilien

De brasilianska myndigheterna har inte sett några tecken på att stammen finns kvar sedan förra månaden, då droghandlare trängde in på deras område nära gränsen till Peru.

Brasilien misstänker alltså att peruanska narkotikahandlare har dödat alla medlemmar i en indianstam, som hör till ursprungsbefolkningen i Amazonas.

– Våra anställda har inte sett några medlemmar av stammen. De fruktar att det har skett ett blodbad, men ingenting har kunnat bekräftas, sade en representant för Brasiliens ämbetsverk för ursprungsbefolkningen Funai.

Stammen blev känd i början av året då Funai publicerade flygfotografier på indianerna. Innan dess var den okänd.

– Ingen vet hur många medlemmar av ursprungsbefolkningen som narkotikahandeln har "svept bort" från jordens yta. Världen borde nu rikta sin uppmärksamhet på denna stam precis som då de första fotografierna av den publicerades, sade Stephen Corry, som leder organisationen Survival som försvarar ursprungsbefolkningens rättigheter.

I Brasilien finns tiotals stammar som inte har någon permanent kontakt med den övriga världen. Myndigheterna blandar sig inte i indianernas liv så länge de klarar sig själva