Sixten Korkman: Nedvärdera inte studier i konst och humaniora

Etlas vd Sixten Korkman försvarar studier i konst och humaniora, men tycker att studenterna bör studera i snabbare takt.

Studerande som läser konst och humaniora bör få lägre studiestöd än de som läser teknik eller något annat ämne som ger hög ekonomisk avkastning. Det föreslår Svenskt Näringsliv, lobbyorganisationen för företag i Sverige, i rapporten "Konsten att strula till ett liv” som gett upphov till en massiv debatt efter att den gavs ut tidigare i somras.

Sixten Korkman, vd för Näringslivets forskningsinstitut Etla, anser att rapporten tar upp många viktiga frågor som är relevanta också för Finland. Ett diskriminerande studiestödssystem är enligt honom ändå inget bra förslag.

– Förslaget är politiskt orealistiskt eftersom det väcker så starka reaktioner. Därtill är det väldigt svårt att definiera vilka studieinriktningar som är samhällsekonomiskt
lönsamma.

Korkman betonar att man inte bör nedvärdera studier i konst och humaniora.

– Jag tror personligen att allmänbildande och generella studier kommer att vara väldigt värdefulla i framtiden i och med att världen förändras snabbt.

Enligt Korkman är det ändå skäl att diskutera vilka konsekvenser utdragna studier har för samhället. Därför är det enligt honom synd att de provokativa formuleringarna i rapporten fått så mycket uppmärksamhet framom annat som skrivs i den.

– Unga måste komma ut i arbetslivet snabbare.

Studerande borde enlig Korkman också börja uppfatta det som mer naturligt att finansiera en större del av sina studier med lån.

– Högskoleutbildning är en investering i humankapitalet som studenten själv drar nytta av.

Korkman anser precis som Svenskt Näringsliv också att unga som börjar studera borde fundera mera på vilka möjligheter det finns att få jobb senare.

– Jag tror att individen är rationell. Väljer man ett ämne som inte ger säkert jobb eller en bransch där lönen är låg så beror det ofta på att man fattat beslut utgående från bristfällig information. Därför borde man satsa på att informera mer om de här frågorna i grundskolor och gymnasier.