EPA/GIORGIO BENVENUTI

Brottsoffer får klara sig själv utomlands

Den som blir offer för ett brott utomlands kan vara ganska borttappad. Det främmande språket till trots måste resenären söka hjälp i det land där brottet begåtts.

Offren erbjuds råd, men de måste hitta hjälpen själva.

Man måste söka rättshjälp i det land där brottet begåtts, uppger Justitieministeriet. Några andra generella råd ger ministeriet inte eftersom varje fall är enskilt och olika myndigheter hjälper med olika saker.

–Offret står ganska ensamt när det gäller att ta reda på var man kan sköta vilket ärende, medger regeringssekreteraren Outi Kemppainen på Justitieministeriets internationella enhet.

Finlands representationer utomlands bistår finländare i att göra polisanmälan och att få rättshjälp. Men representationerna har ingen juridisk rådgivning, fungerar inte som jurister och betalar inte tolkar.

Över 1 500 söker hjälp
Årligen är det över 1500 offer som behöver hjälp. Största delen av dem har blivit rånade eller bestulna. Ett hundratal personer söker hjälp på grund av våld.

Olika länder har olika sätt att erbjuda rättslig hjälp till offren. Maarit Saukko på Brottsofferjouren säger att i till exempel England, Skottland och Nederländerna får offret hjälp eftersom det är en tjänst som staten producerar.

–Men det går långsammare att reda ut fall som inträffat utomlands än fall i Finland. Till exempel i en del afrikanska länder kan det vara svårt, säger hon.

EU har försökt förbättra brottsoffrens ställning sedan början av 2000-talet. I maj skrevs minimikraven på offrens rättigheter in i ett nytt lagförslag. Offren ska ha lättare att få bland annat rättslig rådgivning och tolkning.

Sällan ersättningar från hemlandet
Också ersättningarna ska i första hand sökas i det land där brottet begåtts. Ibland kan man få kompensation av Statskontoret i Finland.

Ersättningarna påverkas av om det varit frågan om en semester- eller arbetsresa och i vilket land brottet inträffat.

Justitieministeriet ersätter rättegångskostnader för ett brott som inträffat utomlands enbart av tunga mänskliga skäl. Det kan till exempel gälla kidnappning av barn eller sexualbrott. Ett villkor är att offret inte får pengar från utlandet.

–Det är verkligen det sista alternativet när Justitieministeriet bistår i rättegångskostnader utomlands, betonar Kemppainen.