Villa Bjälbo. Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho.

Statsministerns tjänstebostad renoveras alltjämt

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) kan inte flytta in i sin tjänstebostad Villa Bjälbo på flera veckor på grund av en vattenskada.

Under sommaren har åtminstone badrummet, arbetsrummet och den övre verandan reparerats i trävillan som ligger i Mejlans i Helsingfors.

Enligt uppgifter till FNB har vatten runnit från badrummet till statsministerns arbetsrum genom tröskeln. Problemet ligger troligtvis i duschen ovanför arbetsrummet.

Nu repareras både arbetsrummets tak och badrummets vattenisolering. Dessutom repareras den övre verandan som lidit av fuktskador.

Under tidigare årtionden har regnvatten också runnit in genom väggarna i trätornet som kröner bostaden.

Renoveringen skulle ursprungligen ha varit klar i slutet av juli, men det har tagit längre än planerat att reparera vattenskadan. På statsrådets kansli uppskattar man att renoveringen av tjänstebostaden pågår fram till mitten av september.

Vattenskadorna upphör inte

Trots att Villa Bjälbos huvudbyggnad renoverats i ett flertal omgångar under de senaste årtiondena har man inte lyckats få bukt på de upprepade vattenskadorna.

En expert som vill förbli anonym säger till FNB att träbyggnaden nödvändigtvis inte kan bli fullständigt reparerad. Den främsta orsaken är att villan som är belägen på en liten udde pinas av vind, regn och stormar.

– Det läcker in vatten genom Villa Bjälbos väggar och tak. Förr i tiden betraktades det som naturligt, men i dag har attityderna förändrats. Mögelproblemen har blivit en så enorm fråga i samhället att det inte går att ringakta ärenden som gäller fukt, säger experten.

Enligt experten har man under de senaste årtiondenas reparationer försökt hitta de "kraftigaste möjliga lösningarna" för Villa Bjälbos vattenisolering, men trots det finns det ingen patentlösning på fuktproblemen. Förr eller senare behövs det enligt experten nya reparationer.

Katainens planer fortfarande oklara

Katainen har fortfarande inte meddelat om han tänker flytta in i Villa Bjälbo. Katainens stab har tidigare meddelat att eventuella flyttplaner borde vara klara efter sommaren.

Före detta statsministrarna Esko Aho (C), Paavo Lipponen (SDP) och Mari Kiviniemi (C) har alla bott i tjänstebostaden. Det gjorde däremot inte Matti Vanhanen (C).

Enligt statsrådets kansli kan Villa Bjälbo förberedas för Katainen med ett par dagars varsel. Förra statsministern Mari Kiviniemi flyttade tillsammans med sin familj in i bostaden redan i slutet av juni under sin mandatperiod.

FNB har trots förfrågningar inte tillåtits fotografera reparationsarbetet som pågår i Villa Bjälbo. Statsrådets kansli gav inte lov av säkerhetsskäl.