Nytt åsiktsforum ska utveckla svenskundervisningen

På webbplatsen Din åsikt.fi kan man tycka till om hur undervisningen i svenska kan förbättras.

På torsdagen öppnade Justitieministeriets utvecklingsgrupp för svenskundervisningen ett webbforum där man hoppas få förslag på nya metoder för att gynna inlärningen av svenska i skolan.

– Arbetsgruppen söker nya, positiva utgångspunkter för svenskundervisningen, till exempel hur eleverna skulle ges en så mångsidig kunskap om den svenskspråkiga kulturen som möjligt, säger webbplanerare Laura Ahokas.

 

I bakgrunden finns den negativa stämningen kring den så kallade tvångssvenskan. Arbetsgruppen tillsattes i början av året efter att statsrådets språkberättelse visat att språkinlärningen minskat markant i skolorna. Bristfälliga studier i svenska på alla utbildningsstadier håller enligt arbetsgruppen på att urholka förutsättningarna för den nuvarande språklagstiftningen.

 

Debatten kring skolsvenskan har ställvis fått riktigt fula drag, och följaktligen har det nya åsiktsforumet en noggrann förmoderering.

 

– Hittills har det  mestadels kommit in vettiga förslag. Man får  hoppas att det fortsätter så, säger Ahokas.

 

Åsiktsforumet är öppet fram till den 15 augusti. Efter det görs ett sammandrag av de olika förslagen som utvecklingsgruppen tar i beaktande när nya strategier för skolundervisningen i svenska görs upp.

 

Forumets webbadress är www.dinasikt.fi