Syrisk pansarvagn i staden Hama. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Youtube.

Nya blodiga demonstrationer i Syrien

Oppositionen i Syrien vägrar vika sig, trots att demonstrationerna slås ner med hård hand.

Under de första fredagsprotesterna sedan ramadan inleddes tågade tiotusentals människor över hela Syrien för att visa sitt missnöje med regimen.

Hittills har presidenten Bashar al-Assad försökt slå ner protesterna med våld, och fredagen var inget undantag.

Från flera städer kom rapporter om säkerhetsstyrkor som öppnade eld mot civila. I Irbin utanför huvudstaden Damaskus dödades minst sju demonstranter och i Homs minst två, varav ett barn, enligt aktivister. Ytterligare tre personer ska ha skjutits utanför Daraa, enligt tv-kanalen al-Jazira.

– Det här är bara början, sade Rami Nakhle, talesperson för en oppositionsgrupp, till TT på eftermiddagen.

Efter bönen vid solnedgången väntades den folkliga uppslutningen öka ännu mer, och därmed risken för ytterligare våld.

Visar solidaritet

Fredagen var den första stora demonstrationsdagen sedan den heliga fastemånaden ramadan inleddes i måndags, och ledande aktivister har lovat att trappa upp protesterna.

De som tågade krävde dels presidentens avgång, dels visade de solidaritet med invånarna i Hama. Efter flera stora demonstrationer i den staden gick regimen till ursinnigt anfall i helgen. El, vatten och kommunikationer bröts och uppåt 100 personer dödades. Sedan dess ytterligare hundratals stridsvagnar anslutit och ännu fler skjutits ihjäl.

– Staden är helt ockuperad av militären, säger Rami Nakhle.

Ingen hjälp

Samtidigt ser oppositionen ut att få klara sig hjälp utifrån. FN:s säkerhetsråd enades visserligen i veckan om ett uttalande som fördömer våldet mot civila. Men enligt Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på FOI, var uttalandet urvattnat. I texten slås det fast att Syriens "territoriella integritet måste respekteras".

– Det tolkar jag som att det inte blir något ingripande från omvärlden som i Libyen.

Och utan hjälp blir det svårt att fälla presidenten.

– Den syriska regimen har visat att man är beredd att gå hur långt som helst. Och det kan al-Assad göra i fortsättningen också så länge USA och Europa brottas med sina egna problem.

Inte heller syrierna verkar nöjda med FN-uttalandet.

– Vi vill att de ska säga att han förlorat sin legitimitet, säga till honom att ge sig av, säger en kvinna i staden Homs som vill vara anonym.