Foto: EPA

Syriens al-Assad skrev under lag för flerpartisystem

Den nya partilagen dämpade inte kritiken i utlandet.

Syriens president Bashar al-Assad har undertecknat en lag som tillåter grundandet av nya partier i landet, meddelar Syriens officiella nyhetsbyrå Sana.

al-Assads Baathparti har styrt Syrien ensamt i närmare femtio år.

Flerpartisystemet har varit ett av demonstranternas centrala krav i protesterna mot al-Assads styre.

Den nya partilagen fick trots det inget översvallande mottagande. Frankrike uppgav att lagen närmast kan ses som en provokation och uppmanade Syrien att upphöra med våldet i stället för att offentliggöra icke-trovärdiga lagreformer. EU beslöt också att hålla sanktionerna mot al-Assad och 34 andra i kraft.

Al-Assad har försökt stävja demonstrationerna med våld sedan de började i mars. Igår kväll fördömde FN:s säkerhetsråd Syriens regering för våldet mot civilbefolkningen i landet.

Rådets inre splittring ledde ändå till att fördömandet endast är ett icke-bindande utlåtande i stället för en resolution.

Tyskland föreslog att säkerhetsrådet skickar ett specialsändebud till Syrien för att pressa regimen att följa rådets vilja.

Enligt aktivistkällor fortsatte våldet i staden Hama. Enligt en invånare som lyckats fly från staden dödades minst 30 civila under onsdagen.