Somaliska flyktingar i flyktinglägret Dadaab i nordöstra Kenya. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Tony Karumba.

Svältande somalier flockas i läger i Kenya och Etiopien

Svälten hotar nästan 12 miljoner.

Augusti blir den svåraste månaden för många av invånarna i södra Somalia. För många blir den också den sista. Svälten i regionen sprider sig snabbt och hotar tiotusentals personer liv om inget görs.

– Tiotusentals somalier har redan dött, och hundratusentals står inför svältdöden. Om det inträffar så kommer det att få allvarliga följder för hela regionen, varnar FN:s nödhjälpskoordinator Valeria Amos.

FN:s organisation för humanitärt bistånd Ocha uppger att FN snabbt behöver 1,4 miljarder dollar för nödhjälp till Somalia, Etiopien, Kenya och Djibouti. Torkan som drabbat regionen är den värsta på 60 år.

FN:s livsmedelsorganisation WFP har inlett mattransporter till Somalias huvudstad Mogadishu. Därifrån levererar lokala organisationer biståndet vidare.

Dödlig kombination

Läget i södra Somalia förvärras ytterligare av att området kontrolleras av extremiströrelsen al-Shabaab, som inte tillåter utländska biståndsorganisationer. FN-styrkan i Somalia uppgav sig förra veckan ha öppnat nya regioner för bistånd efter hårda strider.

Afrikas utvecklingsbank uppger att orsaken till svälten i Somalia utöver torkan är att omvärlden inte lyckats få slut på inbördeskriget i landet.

– Läget är värst i de delar av Somalia där inget fungerar. Islamistrebellerna leker med människors liv då de inte tillåter bistånd i området, sade bankens direktör Donald Kaberuka.

Kaberuka vill inte se väststyrkor i Somalia. Enligt honom skulle det räcka om västländerna stödde den afrikanska Amisom-styrkan. Kaberuka säger att styrkan i dag är för liten och illa utrustad. Styrkans logistik fungerar inte heller alls.

USA beslöt på onsdagen att lätta på sina biståndsbegränsningar för södra Somalia. Utrikesministeriets talesman Mark Toner sade att biståndsorganisationer inte kommer att svartlistas även om deras "handlingar till slut skulle gynna rebellerna".

Hopp mitt i eländet

Bjarte Birkeland, Etiopienkoordinator vid Kyrkans utlandshjälp, besökte under veckoslutet flyktinglägren i Dolo Odo vid gränsen till Somalia. För tillfället finns det 120 000 svältflyktingar i de fyra lägren. Som bäst byggs ett femte läger i området.

– Flyktingarnas tillstånd växlar stort: från svårt undernärda till relativt starka. Det som kanske mest slog mig var hur hoppfulla många orkade vara trots den förskräckliga situationen, sade Birkeland i telefon till FNB från Addis Abeba.

Birkeland säger att det för tillfället finns tillräckligt med livsmedel från IMF och medicinsk personal från Läkare utan gränser på lägren. Kyrkans utlandshjälp sköter lägrets vatten- och sanitetsunderhåll.

–Situationen kan förvärras snabbt eftersom fler flyktingar anländer hela tiden. Jag tror att man redan är medveten om att det femte lägret i Dolo Odo inte kommer att räcka till, suckar Birkeland.