Ett av flyktinglägren utanför Mogadishu. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Mustafa Abdi.

Strider hotar hjälpen till Somalia

Sammandrabbningar i huvudstaden Mogadishu försvårar FN:s mathjälp till den nödställda somaliska civilbefolkningen.

Somaliska flyktingar vädjar till internationella organisationer att påskynda mathjälpen trots hårda strider i huvudstaden Mogadishu.

Hundratals somalier som drabbats av torkan strömmar till eländiga läger i och kring Mogadishu varje dag. Hungern får dem att trotsa islamistmilisens order om att stanna där de är och i stället söka hjälp i en krigszon.

När den muslimska fastemånaden ramadan inleddes i måndags ökade också den militanta organisationen al-Shababs hot om självmordsattacker. Al-Shabab strider mot regeringen, som den anser vara västs marionett.

FN-personal i Mogadishu sade på onsdagen att de för närvarande inte fick röra sig utanför den välbevakade flygplatsen och dess närmaste omgivning. De måste därför låta lokal personal dela ut hjälp.

– Lokala läkare kom till oss i morse och sade att två av mina barn är undernärda och anemiska. Vi fick mat för några dagar men vi har inget skydd, inte ens plastskydd, säger sjubarnsmamman Hawa Omar.

Hon träffar Reuters utsända i ett tillfälligt läger nära flygplatsen. Här bor 4 000 nyanlända flyktingar. Frontlinjen där regeringsstyrkor strider mot rebeller varje dag ligger bara tio kilometer därifrån.

Omar kommer från den svältdrabbade regionen Lower Shabelle i södra Somalia.

Även andra invånare i lägret säger att de inte har fått någon hjälp av internationella organisationer bara av lokala invånare.

Omkring 400 000 flyktingar, nästan fem procent av befolkningen, har slagit läger i Mogadishu och kringliggande områden. Bara i sommar har det kommit 100 000 flyktingar, uppger FN.